Du kandidatai… Kurį pasirinkti?

Spalio 26 d. Mažeikių gyventojai vėl buriuosis prie balsavimo urnų – vyks pakartotinis rinkimų balsavimas į Seimą vienmandatėse apygardose. Vyriausiosios komisijos duomenimis vienmandatėse apygardose jau išrinkti trys Seimo nariai: du Lietuvos socialdemokratų partijos nariai Zigmantas Balčytis ir Algirdas Butkevičius, taip pat Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovas Valdemar Tomaševski. Pakartotiniame balsavime iš viso dalyvaus 136 kandidatai iš 68 apygardų.

Mažeikiuose, kaip ir kitose apygardose, turėsime pasirinkti iš dviejų kandidatų. Vienas iš jų yra Stanislovas Giedraitis, kuris savo kandidatūrą į Seimo rinkimus išsikėlė pats ir pirmojo rinkimų turo metu Mažeikių apygardoje gavo daugiausia rinkėjų balsų (5631 balsas). Antrojoje vietoje esantis „Mažeikių šilumos tinklų“ direktorius, socialdemokratų partijos narys Jonas Jurkus, kuris gavo 1780 rinkėjų balsų.

Norėdami padėti mūsų skaitytojams apsispręsti, kurį kandidatą pasirinkti, pakalbinome abu kandidatus į Seimą Mažeikių apygardoje, pasidomėjome kaip jie vertina spalio 12 – sios rinkimų rezultatus ir kokie planai prieš antrąjį rinkimų turą.

 

„Aš visada už svarbius reikalus Lietuvoje“ – pasisako „Mažeikių šilumos tinklų“ direktorius J. Jurkus. Socialdemokratas mano, kad per pirmąjį rinkimų etapą jis sulaukė labai mažai kritikos, daug dirbo ir agitavo, kad mažeikiškiai aktyviai dalyvautų rinkimuose ir referendume dėl Ignalinos atominės elektrinės. Paklaustas kaip vertina neįvykusį referendumą, apgailestauja ir sako iš dalies kaltinantis Prezidentūrą. Jis įsitikinęs, kad Prezidentas turėjo tvirčiau ir plačiau raginti Lietuvos žmones pasisakyti dėl Ignalinos atominės elektrinės darbo pratęsimo. Savo rezultatais spalio 12 – sios dienos rinkimuose J. Jurkus patenkintas, tačiau vien savo nuopelnu to nelaiko. „Tai visos komandos geras rezultatas“ – akcentavo socialdemokratas. Pakartotinio balsavimo rezultatų J. Jurkus sako negalintis nuspėti. „Mažeikiškiai tokie nenuspėjami žmonės. Niekada nežinai ką jie pasirinks. Mes su kolegomis tikėjomės, kad pakartotiniame balsavime dalyvaus du vietiniai, t. y. du mažeikiškiai. Bet yra kaip yra… Neakcentavome S. Giedraičio praeities klaidų, kai mes dirbome Lietuvos labui, o jis prieš ją… “ – su nusivylimo gaidele kalbėjo J. Jurkus. „Mažeikių šilumos tinklų“ direktorius prieš pakartotinį balsavimą vėl vyks į susitikimus ir agituos Mažeikių apygardos rinkėjus aktyviai dalyvauti spalio 26 d. rinkimuose. „Turiu kandidatų, tokių kaip A. Naujoko ir V. Prialgausko, dalyvavusių pirmajame rinkimų ture, palaikymą ir, aišku, tikiuosi laimėti“ – optimistiškai nusiteikęs kandidatas į Seimą.

„Atsiprašau, kad per pirmąjį rinkimų turą mažai laiko skyriau Mažeikių miestui ir jo žmonėms“ – tik susitikus apgailestauja Stanislovas Giedraitis. Balsavusių mažeikiškių skaičių jis vertina gan gerai. Stanislovas Giedraitis sako, kad jų paskaičiavimais balsavo daugiau nei pusė Lietuvos rinkėjų, nes apie milijoną mūsų tautiečių yra išvykę į užsienį. Bet iš karto kyla klausimas – ar jie neturėjo teisės ir galimybių balsuoti? Turėjo…
Paklaustas ar buvo įmanoma padaryti dar kažką, kad daugiau rinkėjų ateitų prie balsavimo urnų, S. Giedraitis sako, kad visų juk nesugaudysi: vienam nepatinka žiūrėti televizorių, kitas radijo neklauso, kitam iš viso neįdomu. Dėl neįvykusio Ignalinos atominės elektrinės referendumo Stanislovas Giedraitis labai apgailestauja. Jis apskritai nepritaria atominės elektrinės uždarymui ir mano, kad mūsų šalies Prezidentas Valdas Adamkus turėtų tvirtai ir ryžtingai Europos sąjungai pasakyti, kad dėl Lietuvos ekonomikos ir jos žmonių Ignalinos atominės elektrinės mes neuždarysime. Savo rezultatais pirmajame vienmandačių apygardų rinkimų etape kandidatas į Seimą patenkintas. „Kadangi mano rezultatas buvo 3 kartus geresnis nei mano kolegos, kuris taip pat dalyvauja pakartotiniuose rinkimuose, tai manau didelė galimybė, kad ir vėl laimėsiu“ – optimistiškai nusiteikęs S. Giedraitis. Iki pakartotinio balsavimo, kuris įvyks kitą šeštadienį, spalio 26 d., kandidatas vėl vyks į susitikimus, aplankys tas mokyklas ir įmones, kurių nespėjo aplankyti iki pirmojo rinkimų turo. „Su pirmojo turo kandidatais jau buvau susitikęs ir mes radom bendrą kalbą, jaučiu jų palaikymą“ – kalbėjo S. Giedraitis, tačiau paprašytas juos įvardinti – neišdrįso. Savo rinkėjams kandidatas žada padaryti Mažeikius ne tik aukštos kokybės pramonės, bet ir kultūros miestu. Jis orientuojasi į naujų įmonių steigimą, miesto vystymą, architektūrinius statinius – kad miestas nebebūtų pilkas. Paklaustas kaip gali pakomentuoti kalbas, apie savo kolaboranto praeitį, S. Giedraitis nekomentavo, jis tvirtina visada dirbęs Lietuvai ir dabar norintis tai daryti.