Pratybos Mažeikiuose

Spalio 28 d. prie Mažeikių rajone esančios AB „ORLEN Lietuva“ naftos perdirbimo gamyklos įvyko naftos produktų išsiliejimo vandenyje likvidavimo pratybos. Pagal tariamą benzinvežio avarijos scenarijų vykusi operacija parodė, kad gelbėtojai yra pasirengę suvaldyti tokią situaciją ir realiomis sąlygomis.

„Dėl intensyvaus degalus vežančių sunkvežimių eismo, ekologinė nelaimė kelyje galima, todėl būtina įvaldyti gelbėjimo darbų įgūdžius“, – sakė Mažeikių objektinės Priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininkas Raimondas Ramanauskas.

 

 

Naują naftos produktų išsiliejimo vandenyje likvidavimo įrangą Mažeikių objektinei PGV nupirko AB „ORLEN Lietuva“. Bendrovė jau daug metų iš eilės gelbėtojus aprūpina brangia įranga, kuri gali būti naudojama likviduojant nelaimes visoje Lietuvoje.

 

„Naujausia gelbėtojams nupirkta technika padės užtikrinti didesnį ekologinį saugumą visame regione“, – pažymėjo AB „ORLEN Lietuva“ atstovas spaudai Jacekas Komaras. Lenkijos naftos koncerno „PKN ORLEN“ valdoma bendrovė Mažeikių ugniagesius per pastaruosius kelerius metus metus aprūpino specialia įranga, kurios vertė siekia apie 1,5 mln. Lt.

 

Pratybos prie Varduvos upelio užtvankos ketvirtadienį vyko pagal tariamo įvykio scenarijų, kai degalus vežęs sunkvežimis susidūrė su lengvuoju automobiliu, buvo sužeisti du žmonės, o į vandenį pateko apie 1000 litrų degalų.

 

Gelbėjimo operacijoje dalyvavo 7 specialiųjų tarnybų automobiliai ir 40 pareigūnų iš Mažeikių objektinės PGV, greitosios pagalbos tarnybos, policijos ir AB „ORLEN Lietuva“ apsaugos. Pratybų metu buvo uždarytas kelias, apsauginėmis juostomis atitvertas benzinvežis, o gelbėjant tariamus sužeistuosius buvo supjaustytas lengvasis automobilis.

 

Tariamai išsilieję degalai buvo renkami valtimis ištiestais boniniais užtvarais, taip stabdant teršalų išsiplėtimą vandens paviršiuje. Po to buvo įleisti specialūs siurbliai (skimeriai), kurie į 15 tonų ant kranto pastatytą talpyklą surenka naftos produktus. Išsilieję teršalai specialiu automobiliu išvežami į AB „ORLEN Lietuva“ gamykloje esančius valymo įrenginius.

 

Pasak Mažeikių PGV viršininko R. Ramanausko, tokia operacija, priklausomai nuo paros meto ir oro sąlygų, realiai truktų apie 2-3 valandas.

 

Specialiųjų tarnybų pratybas prie AB „ORLEN Lietuva“ be žiniasklaidos atstovų taip pat stebėjo Mažeikių, Akmenės ir Telšių savivaldybių ekstremalių situacijų skyrių pareigūnai, Panevėžio, Šiaulių, Klaipėdos gaisrininkai, policija, ekologai.

 

Po pietų AB „ORLEN Lietuva“ teritorijoje žurnalistai buvo supažindinti su didžiausios Baltijos šalyse naftos perdirbimo produktų gamyklos priešgaisrinės saugos sistemomis, pademonstruoti vieninteliai tokie Baltijos šalyse gaisriniai automobiliai, parodytos jų galimybės.

 

www.nafta.lt