Molėtų observatorijoje – VIII tarptautinė aviacinės fotografijos paroda

Iki gruodžio 5 dienos Molėtų astronomijos observatorija kvies svečius ne tik stebėti dangaus reiškinių, bet ir aplankyti žurnalo „Aviacijos pasaulis“ atidarytą tradicinę kasmetinę, šį kartą jau VIII tarptautinę aviacinės fotografijos parodą. Spalio 23 dieną čia buvo apdovanoti konkurso laureatai ir pristatytas fotografijų albumas. Pirmą vietą už nuotraukų ciklą laimėjo skraidyklės pilotas iš Kauno Kazimieras Mikalauskas. Antrąją vietą užėmė parasparnio pilotas Dainius Liegus, o trečiąja vieta džiaugėsi fotomenininkas Antanas Ališauskas.

 

Rekordinis autorių skaičius

 

VIII tarptautinis aviacinės fotografijos konkursas vyko devynis šių metų mėnesius. Rekordinis autorių skaičius – daugiau kaip 100 Lietuvos ir Latvijos fotografijos profesionalų ir mėgėjų žurnalo „Aviacijos pasaulis“ redakcijai atsiuntė apie 700 nuotraukų.

 

Vertinimo komisijos nariai, fotografijos meno profesionalai – Jonas Staselis, Skirmantas Valiulis, Stanislovas Žvirgždas, Audrius Repšys kartu su žurnalo vyr. redaktore Vilma Jankiene nusprendė, kurie darbai geriausi. Atrinkti darbai išleisti 112 psl. albumu „Po sparnu“. Tai jau septintasis „Aviacijos pasaulio“ išleistas kolekcinis fotografijos albumas. Albumą galima įsigyti tik redakcijoje.

 

Nominacijos

 

Parodos svečius sausakimšoje observatorijos salėje pasveikino VU teorinės fizikos ir astronomijos instituto direktorė ir observatorijos vedėja Gražina Tautvaišienė. Aviacinė bendruomenė iš visos Lietuvos kampelių sugužėjo į išskirtinę vietą, kur kiekvienas gali pasisemti nektaro iš dangaus ir kosmoso. G.

 

Tautvaišienė pastebėjo, jog aviacija ir kosmosu besidomintys žmonės yra panašūs savo siekiais ir tikslais. Paskaitininkas Saulius Lovčikas renginio dalyviams populiariai papasakojo apie astronomijos reiškinius ir dangaus stebėjimus. Atkakliausieji renginio dalyviai per observatorijos teleskopus stebėjo saulės dėmes, mėnulį, Jupiterį ir kt.

 

Renginyje buvo pagerbti ne tik fotografijos konkurso laureatai, bet ir septyni nominantai.

 

Už originaliausią kadrą konkurso rėmėjų prizais apdovanota Janina Leonavičienė, už romantiškiausią kadrą – Gediminas Siutilas, už geriausią „stop“ kadrą latvis Aleksandras Neposedovas, už vaizdus iš paukščio skrydžio – Dalius Gikaras, už gražiausią dangų – Raimondas Kyburys, už šmaikščiausią kadrą – Martynas Vidzbelis, už netikėčiausią kadrą –Stanislovas Keparutis.

 

Nuotraukos ant šilko

 

„Konkurso tikslas – paskatinti žmones daugiau fotografuoti, eksperimentuoti, pastebėti aviacijos įvairovę, atskleisti jos grožį. Šiandien tai tik įvykių fiksavimas, bet rytoj – tai istorija. Tai paraginimas ateityje įsijungti į šį prasmingą, kupiną atradimų užsiėmimą”, – sako parodų organizatorė, žurnalo „Aviacijos pasaulis“ vyr. redaktorė Vilma Jankienė.

 

Paroda Molėtų astronomijos observatorijoje veiks iki gruodžio 5 dienos. Ekspoziciją sudaro 30 nuotraukų, atspausdintų ant šilko ir originaliai įrėmintų, naudojant kalvio darbo rėminimo strypelius su lėktuvėlių antgaliais. Vėliau paroda tradiciškai keliaus į sostinės erdves bei kitur.

 

{alfa2}