Baravykas lygiavertis mėsai?
Gamtininkai prognozuoja dar vieną baravykų dygimo bangą, kurie anot sveikatos specialistų, yra vieni maistingiausių grybų, nes kaip teigia Vilniaus universitetinės ligoninės gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė, ne visi grybai pilni vertingų maistinių savybių.
Vis dėlto baravykuose jų yra daugiausia, todėl jis lygiavertis mėsai ir žuviai. Taip pat savo maistinių medžiagų sudėtimi vertingi šampinjonai bei rudmėsės.
Tai, kad šiemet beveik nėra sukirmijusių baravykų, reikia dėkoti atvėsusiems orams, kurie vabzdžiams nesudarė palankių sąlygų veistis. Specialistai taip pat pataria valgiui naudoti tik grybų kepurėles, o kotą ir apatinę dalį geriau išmesti.
O štai marinuotų ir sūdytų grybų maistinė vertė krenta, todėl kur kas geriau ir sveikiau patiekalus gardinti grybų miltelius, tačiau džiovintų grybų maistinė vertė ne ką prastesnė už šviežio grybo.
{diena2}