Ebru – turkijos tradicinis menas pasiekė ir Mažeikius

Aukštaitijoje ir Dzūkijoje jau šiek tiek žinomas, o Lietuvoje pradėjęs gyvuoti nuo 2009 m. sausio mėnesio, vienas iš tradicinių Turkijos menų ebru atkeliauja į Mažeikius.
Ebru – menas, imituojantis ir apgaunantis, bet gerąja prasme. Šio metodo dėka ant popieriaus sukuriama marmuro rašto imitacija, kurią nuo tikro marmuro paviršiaus atskirti gali tik priėjęs arčiau ir atidžiau įsižiūrėjęs.

 

Kiekviena  ebru meno technikos struktūra yra unikali. Jos unikalumas ir išskirtinumas iš kitų meno sričių slypi tame, jog tai pakartoti antrą kartą yra neįmanoma o galutinį rezultatą pamatai tik perkėlus paveikslą ant popieriaus lapo.

 

Pats paveikslo kūrimo procesas taip pat unikalus. Inde su sutirštintu vandeniu kuriamas paveikslas. Vandens paviršiuje teptukais paskirstomi dažai, o norint – pagaliukais sukuriamas vaizdas. Galiausiai ant sukurto vaizdo dedamas popierius, kuriame lieka autoriaus darbas.

 

Dar vienas šio meno išskirtinumas – natūralumas. Ebru mene naudojamos tik natūralios, žmogaus sveikatai nekenksmingos medžiagos. Tad tai tinka bet kokiai žmonių grupei, taip pat yra pastebima, kad šis menas yra puiki terapinė priemonė žmonėms turintiems įvairių fizinių, emocinių, psichikos ar proto sutrikimų.

 

Mažeikių muziejuje, Burbos g. 9, rugpjūčio 13 dieną, penktadienį 18 valandą, bus atidaroma ebru meno paroda, kur bus eksponuojami Irmos Čekanauskienės ir jos mokytojo Fatih Yesil atlikti darbai. Parodos atidarymo metu daugiau sužinosite apie šį meną, galėsite išvysti gyvai atliekamą šio meno techniką bei patys išbandyti. Pasibaigus parodos ekspozicijai galėsite įsigyti Jums patikusį kūrinį, o pačia paroda grožėtis galėsite iki rugsėjo 15 dienos.

 

Saulė, dangus, debesys, lietus… kas tai, visumoje ir atskirtyje.  Kažkas bendro ir kažkas skirtingo:
Ar kada stebėjote tos pačios dienos saulėlydį ir saulėtekį? Ar manote jog tai tokios pačios akimirkos?…
Ar kada stebėjote dangumi plaukiančius debesis? Ką juose įžvelgėte?…

 

Lietus – grojantis, šokuojantis, pliaupiantis… O kas jei jis būtų spalvotas? Kokį piešinį nutapytų ant šaligatvio, pievos, žemės ar vandens… Įdomu būtų visa tai sužinoti? Norėtumėte savo kasdienybėje atrasti mažytį stebuklą – išvysti saulę, dangų, debesis ar lietaus piešinį popieriuje?

 

Užsuk, pats nutapyk aušros gaivą, saulėlydžio ramybę, dangaus gilumą, debesų šarados mįslę ar spalvoto lietaus paveikslą vandens paviršiuje ir parsinešk tai į savo namus,  ebru popieriuje.

 

Irma Čekanauskienė.

{parasas}