Rusijoje tvyro rekordiniai karščiai

Rusijos sostinėje Maskvoje užfiksuotas rekordinis visų laikų karštis – termometro stulpelis rodė 39 laipsnius pagal Celsijų – tai yra aukščiausias rodiklis nuo orų stebėjimo pradžios prieš 160 metų, praneša agentūra AFP. Jau savaitės pradžioje, pirmadienį, orui įkaitus iki 37,2 laipsnio Celsijaus, pagerintas 1920 metų karščio rekordas, kuris buvo 36,8 laipsnio. Europietiškąją Rusijos dalį neįprasti karščiai yra apėmę nuo liepos pradžios.

 

Maskva kenčia ne tik nuo beprecedentės kaitros, bet ir nuo didelio oro užterštumo, kurį lemia sostinės apylinkėse liepsnojantys gaisrai. Mėnesį besitęsiantys rekordiniai karščiai Maskvos regione jau sukėlė beveik 50 gaisrų, o patį miestą paskandino tirštame smoge. Per užsitęsusius karščius jau sudegė 576 hektarai miškų ir durpynų, pranešė Rusijos naujienų agentūra „Interfax”.

 

Sveikatos apsaugos ekspertai perspėja, kad kai kuriose Maskvos vietose oro užterštumo lygis yra net 10 kartų didesnis nei leidžiama norma. Gyventojams patariama likti namuose arba nešioti respiratorius. Daugiau nei 20 sausros nukamuotų Rusijos regionų paskelbta nepaprastoji padėtis.

 

Manoma, kad dėl sausros jau nunyko penktadalis viso kviečių derliaus. Ekspertai teigia, kad tai yra didžiausia sausra per daugiau nei šimtą metų. Karščiai jau nusinešė dešimtis gyvybių.

 

{valstietis2}

{balsas2}