Mėnuo iki rudens: kaip puošimės?

Retai kada pradedu išsamią sezono apžvalgą kol nesulaukiu pagrindinės kelrodės žvaigždės, mados pasaulio publikai nurodančios kryptį, kuria reikės sekti visą ateinantį pusmetį – tinklalapio style.com ekspertų pateikto „oficialaus“ sezono „Trend Report“.
Profesionalių apžvalgininkų sudarytas septynių pagrindinių rudens/žiemos 2010 tendencijų sąrašas daugeliui mados gerbėjų dažnai reiškia tam tikrą starto šūvį, kad jau galima perkopti vasaros sezono slenkstį ir pradėti gyventi rudeninėmis nuotaikomis. Taip lengvų vasarinių suknelių nuotraukas ant sienos pamažu pakeičia svajonių „Burberry“ lietpalčio eskizas, blizgių „Balmain“ vasarinių basučių reklamą – žavūs gyvatės odos ilgaauliai.

 

Rudens ir žiemos sezonas, kuris man asocijuojasi su jaukiais šiltų spalvų megztiniais ir kiek per dideliais patogiais švarkeliais, tampa pagrindine mados leidinių tema, paskatinančia apie ateinantį šaltąjį laikotarpį mąstyti ir mados mylėtojus. Taigi pristatome Jums svarbiausią sezono įrašą – septynias pagrindines sezono kelrodes kryptis, reiškiančias vasaros sezono saulėlydį ir pasiruošimo rudeniui/žiemai 2010 pradžią. Pradedant penktojo dešimtmečio siluetais bei vyriško kostiumo variacijomis ir baigiant kailiu su mezginiais. Sveikinu atvykus į rudens sezoną!

 

Šeštasis dešimtmetis

Dar per vasario-kovo mėnesiais vykusias pasaulines mados savaites daugelis apžvalgininkų bei kritikų ėmėsi spėlioti, ar netikėtai garsiausių mados namų podiumus sudrebinęs moteriškumo bei šeštojo dešimtmečio kultas sugebės tapti tikra tendencija, ar liks tiesiog vienkartiniu mados kūrėjų protestu prieš paauglystės aukštinimą visoje industrijoje. Tačiau audringa tiek profesionalų, tiek pačių mados gerbėjų reakcija patvirtino, jog šeštojo dešimtmečio siluetams lemta tapti netikėtu hitu, todėl šį sezoną nepabrėžti moteriškų formų įspūdinga (tačiau ne vulgaria) iškirpte ar liemenį paryškinančiu platėjančiu sijonu būtų tiesiog neapdairu. Kaip juokavo vienas kritikas, aukso amžius tiek pačioms moterims, tiek jų vyrams. Sunku nesutikti, ar ne?

 

Kailis

Nors visos keturios mados savaitės praėjo be PETA rengtų agresyvių išpuolių prieš industrijos įžymybes ar dizainerius, šį sezoną podiumus nuklojo dar nematytas kiekis kailių. Liemenės, šaliai, lengvi purūs švarkeliai, ištisi kostiumėliai ir tradiciniai kokono formos paltai tapo beveik kiekvienų mados namų kolekcijų būtinybe. Net nesvarbu, kokį dizaineriai pasirinko – ilgo plauko, dažytą, siūtą iš lopelių – pačios įvairiausios atmainos reiškė kailio sugrįžimą į „fashionistų“ spintas. Tiesa, neverta pamiršti ir išradingų „Burberry“ ar „Chanel“ pasiūlymų išmėginti švelnų pliušą ar įdomios tekstūros dirbtinį kailį. Jei jo tendencijai pritaria pats Karlas Lagerfeldas, sakantis, kad „fake fur is chic“, kaip galima atsispirti?

 

Spalvos

Jei seniau merginos, nusprendusios visą aprangą suderinti, liaudiškai sakant, „vienoje paletėje“, tapdavo patyčių objektu, šį sezoną jos taps nusipelniusiomis komplimentų mados gerbėjomis. Kodėl? Atrodo, jog mados kūrėjus apėmė tikra atspalvių derinimo manija – ant podiumų žingsniavo manekenės, vilkinčios iki smulkmenų suderintus kostiumėlius, kasdienius komplektus, net vakarinius ansamblius. Nesvarbu, kokią spalvą bepasirinksite (rausvą, mėlyną, oranžinę, rudą, geltoną, žalią), ji turėtų atsispindėti visoje Jūsų aprangoje. Nepamirškite ir derančio lūpdažio ar akių šešėlio! Tiesa, ir saiko…

 

Vyriškas kostiumas

Volstryto finansininkės džiūgauja – į mados viršūnę grįžta klasikinis verslo kostiumėlis, tad šį sezoną visi garsiausi mados namai pradedant Stella McCartney ir baigiant „Balmain“ siūlo savitą dviejų (arba trijų) dalių kostiumo viziją. Ar mados pasaulyje nebeliko tos laisvės, kurios taip trokšta kostiumuotieji ofiso darbuotojai? Neverta iškart daryti liūdnų išvadų – dizaineriai neapsiribojo vienu švarkelio ir kelnių modeliu. Šį sezoną iš siūlomo madingiausio pilko vilnonio audinio buvo siuvami pačių įvairiausių siluetų sijonai, švarkai, tiek platėjančios, tiek siaurėjančios kelnės. Jums tereikia išsirinkti širdžiai artimiausią idėją bei iš naujo atrasti seniai pabodusį pilką kostiumėlį.

 

Auksas

Po šaltų praeitos žiemos metalinių tonų pagaliau sulaukėme ir aukso amžiaus. Nors pasaulio ekonomika atsigavimo ženklus rodo dar ganėtinai vangiai, mados namų podiumai šį sezoną nepabijojo sutviskėti prabangą bei gerovę simbolizuojančiu auksu. Nuo viduramžiškų Alexanderio McQueeno aukso raštų iki „Balmain“ dizainerio Christophe Decarnino interpretacijų Karaliaus Saulės tema visą mados pasaulį apėmė aukso karštinė. Tiesa, paprastoms mados mylėtojoms patariama į ją žiūrėti kiek atsargiau ir per gerus norus atrodyti madingai netapti paauksuotomis skulptūromis – pilnai užtenka, kad švarkelio ar suknelės audinys šviesoje įgautų lengvą aukso tviskesį.

 

Ilgis svarbu

Rudenį ir žiemą Jūsų mini ilgio suknelės, sijonai bei šortai ilsėsis ir veikiausiai lauks kitų metų vasaros – dizaineriai iš naujo atrado midi bei maxi ilgius ir pritaikė juos tiek dienai, tiek vakarui. Platūs ar kaip tik liaunus klubus paryškinantys žemę siekiantys sijonai, žemiau kelių nusileidžiantys šilti dideli paltai ir jaukios ilgos platėjančios suknelės privers net ištikimiausias mados mylėtojas savo aukštakulnius iškeisti į batelius žemesne pakulne, o sijonų trumpumą paryškinusius plačius švarkelius – į per liemenį suveržiamus megztukus. Ir šilta, ir patogu, lyg įsisupus į didelį vilnonį apklotą, ar ne?

 

Sluoksnių sluoksniai

Jei nesusižavėjote sezono oficialaus minimalizmo idėjomis, dizaineriai Jums turi kitą pasiūlymą – more is more filosofiją atitinkantį mezginių sluoksniavimą. Žvarbiai žiemai itin palanki tendencija, apjungusi tokius mados namus kaip „Missoni“, „Rodarte“, „Cavall“i ir „Rag and Bone“, nuo šalčio gintis padės siūlydama sluoksniuoti keletą skirtingų raštų bei marginimų megztukų, pasipuošti atsainiai kaklą apgaubusiu šalikėliu ar kailiniu šaliu. Itin gerai, jei Jums pavyks išlaikyti vieną spalvų paletę, tačiau suderinti keletą įdomių raštų, o visą derinuką gaubs „pagrindinis“ akcentas – ilgas didžiulis megztinis.

 

{alfa2}