Gėlių žydėjimo trukmę lemia žiedų skaičius

viendiene

Viendienių (Hemerocallis) žydėjimas trunka tiek dienų, kiek žiedyne žiedų – apie 20–50. Jų būna įvairiausių spalvų, nėra tik šviesiai mėlynų, taip pat skaisčiai baltų. Lelijinių šeimos daugiamečiai šakniastiebiniai augalai sustorėjusiomis šaknimis kilę iš Irano, Ispanijos, Japonijos ar Kinijos. Mėgsta derlingas dirvas, saulėtą vietą ar dalinį pavėsį, žiemoja nepridengtos.

Pavėsyje lapai būna vešlūs, mažiau žiedų. Vienoje vietoje gali augti dešimt ir daugiau metų. Augalai atsparūs ligoms ir kenkėjams. Dauginama sėklomis ar kereliais. Sėklas geriausia sėti tik ką surinktas iš rudens į lysvę ar pavasarį į daigynėlį. Paaugę daigeliai perkeliami į nuolatinę augimo vietą.

 

Jauni daigeliai jautrūs drėgmės trūkumui, juos reikia dažniau palaistyti. Pirmaisiais augimo metais auga lėtai, antraisiais pradeda žydėti. Senesnius kerelius patartina išskirstyti. Labai ilgas, susipynusias šaknis sodinant reikia išsklaidyti, trečdaliu patrumpinti. Persodinti galima nuo ankstyvo pavasario iki rugpjūčio vidurio. Sodinama 30–45 cm atstumu, sekliai. Lapų pagrindas turi būti sulig žemės paviršiumi ar ne daugiau kaip 2–3 cm po žeme.

 

Pavasarį augalai tręšiami kompleksinėmis mineralinėmis trąšomis. Kad kerai vešliau augtų, išaugintų naujų atžalų, suformuotų daugiau augimo pumpurų, po žydėjimo nupjaunama antžeminė dalis.

 

Soduose, parkuose paprastai auginamos tik hibridinės veislės. Jų skaičiuojama dešimtimis tūkstančių. Veislės skirstomos pagal spalvą, žiedų formą ir dydį, aukštį, žydėjimo laiką ir vegetacijos tipą.

 

Viendienės sodintinos pavieniui ar didesnėmis grupėmis. Galima sudaryti vienspalves grupes ar sukurti įvairiausius spalvų derinius. Ypač gražiai grupės atrodo tamsiai žalių krūmų fone. Prie akmenų alpinariumuose sodinamos žemaūgės. Labai tinka prie vandens telkinių. Galima sodinti ir didesniame vazone balkone.

 

{valstietis2}