Koks automobilis saugesnis – mažas ar didelis?

avarija

Ketindami pirkti ekonomišką automobilį, ko gero iš karto pagalvojate apie mažą automobilį. Tačiau statistika rodo, kad mažesni, lengvesni automobiliai yra mažiau saugūs nei dideli, sunkūs automobiliai. Net jeigu jūs vairuojate saugiai, ko gero didžiausia rizika patekti į autoįvykį yra dėl kito vairuotojo kaltės. Jei kas nors įvažiuos dideliu greičiu jums iš šono ar priešpriešiais, šansai išlikti arba bent jau išvengti traumų priklauso nuo:

– saugumo įrangos;

 

– automobilio svorio;

– pasipriešinimo apsivertimui.

Maži ekonomiški automobiliai ne taip lengvai apsiverčia, bet jiems trūksta svorio ir turi mažiau saugumo įrangos tokios, kaip stabilumo kontrolė ar šoninės oro pagalvės.

AV saugaus kelių eismo institutas IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) pateikė automobilių vairuotojų mirčių autoįvykiuose statistiką, kurioje teigiama, kad mažų automobilių kategorijoje įvyksta daugiausia nelaimingų atsitikimų, kurie baigiasi mirtimi.

 

Taip pat ne ką saugiau važinėtis ir su mažais pikapais, nes pagal statistiką jie lieka antroje vietoje, o tos pačios grupės vidutinio dydžio automobilių kategorijoje jau mažiau pavojinga.

Palyginus visureigių SUV (sport–utility vehicles) kategoriją, paaiškėjo, jog šiais automobiliais važinėti yra saugiausia, tačiau jų dydis neturi svarbios reikšmės, kadangi šiais automobiliais važinėjama žymiai mažiau nei kitais.

Taigi, apibendrinus šią statistiką, pavojingiausia yra važinėtis pikapais, ypač mažais, nes tokie automobiliai autoįvykyje dažnai apsiverčia. Tuo tarpu saugiausi tarp visų automobilių tipų yra labai dideli sedanai, kurie ir sunkūs, ir turi gerą saugumo įrangą.

 

{alfa2}