Telšių apskrityje kontrabandines cigaretes gabena ir realizuoja … moterys

Telšių apskrities kontrolės institucijų dėka į rinką nepateko apie 3000 pakelių kontrabandinių cigarečių. Kaip informuoja Telšių AVMI, kartu su kitomis kontrolės institucijomis Telšių apskrityje atliekant bendrus patikrinimus, nustatyti keturi asmenys, mėginę realizuoti apie 3 tūkst. pakelių nelegalių cigarečių „Saint George“. Visos sulaikytosios – moterys.

Vienai iš jų teismo sprendimu į valstybės biudžetą teks sumokėti daugiau kaip 20 tūkst. litų, dėl kitų asmenų padarytų pažeidimų atliekami tyrimai.

 

„Siekdamos pažaboti kontrabandą, kontroliuojančios institucijos telkia jėgas atliekant bendrus reidus ir patikrinimus, – teigia Telšių AVMI viršininkas Algimantas Laucevičius. –  Neseniai kartu su Valstybinės sienos apsaugos tarnybos bei Mažeikių užkardos operatyvinės veiklos poskyrio specialistais kelyje Mažeikiai – Skuodas tikrintos transporto priemonės.

 

Vienos iš sustabdytųjų moterų vairuojamame lengvajame automobilyje aptikta 2500 pakelių lietuviškomis banderolėmis nepaženklintų cigarečių „Saint George“, kitos krovinys buvo gerokai „kuklesnis“ –  200 tos pačios rūšies rūkalų. Abi vairuotojos sakėsi cigaretes vežusios sau. Surašyti  patikrinimo ir cigarečių poėmio aktai. Medžiaga bus perduota Mažeikių rajono apylinkės teismui“.

 

Telšių AVMI Akcizų administravimo skyriaus specialistai patikrinimus atlieka  ne tik keliuose, bet ir turgavietėse. Šiais metais nustatytos dar dvi moterys, mėginusios realizuoti iš Baltarusijos ir Rusijos Kaliningrado srities įvežtas kontrabandines cigaretes „Saint George“. Viena iš jų sulaikoma ne pirmą kartą – šių metų pradžioje teismo sprendimu jau buvo skirta 20 tūkst. litų bauda.

 

„Juodojoje“ rinkoje pakelis „Saint George“ kainuoja apie 4 litus, – sako Telšių AVMI Akcizų administravimo skyriaus vedėja Rima Podelienė. – Prekybos centruose kaina kiek didesnė – apie 6 litus. Šiais metais aptiktų nelegalių rūkalų vertė su privalomais sumokėti mokesčiais – apie 18 tūkst. litų“.  

 

Telšių AVMI primena, kad žmonės, namuose laikantys tabako gaminių ir alkoholinių gėrimų atsargas, kurios nuo rugpjūčio 1 dienos viršys naujai nustatytas leistinas normas, turi jas deklaruoti savo teritorijos mokesčių inspekcijoje.

 

Telšių AVMI taip pat primena, kad pagal Administracinių teisės pažeidimų kodeksą, akcizais apmokestinamų prekių laikymas, gabenimas, naudojimas ir realizavimas pažeidžiant nustatytą tvarką užtraukia baudą nuo vieno šimto iki dvidešimties tūkstančių litų su prekių konfiskavimu. Jos dydis priklauso nuo prekių vertės.

 

Pagal Akcizų įstatymą pažeidėjas turi sumokėti ir akcizą, kurio dydis priklauso nuo sulaikytų kontrabandinių cigarečių kiekio. Jeigu pažeidimas nustatomas pakartotinai, gali būti keliama ir baudžiamoji byla.

 

ŠALTINIS: Telšių AVMI

{parasas}