Greiderių mašinistų varžybose, teoriškai neįveikiamas pasirodė telšiškis

greideris

Praėjusį penktadienį, nuo ankstyvaus ryto, Niūronių kaime vyko Lietuvos kelininkų greiderių mašinistų varžybos-konkursas. Šiame renginyje dalyvavo 10 geriausių greiderių mašinistų, kurie teisę dalyvauti konkurse laimėjo regioninėse varžybose. VĮ „Šiaulių regiono kelių“ kelininkai atsivežė net 1966 m. gamybos ir visai neseniai restauruotą D 144A greiderį, kuris savo eiga nuvažiavo nuo vilkiko platformos ir dar pademonstravo, kad gali dirbti kelyje.

 

Pirmiausia dalyviai turėjo atsakinėti į teorinius klausimus apie greiderio konstrukciją, jo priežiūrą, darbų technologiją tiesiant ir prižiūrint kelius, darbų ir eismo saugumą. Vėliau (riedėdami greideriais) jie turėjo skubėjo į varžybų. Taisyklės reikalavo, kad į praktinės užduoties vietą dalyvis turi atvažiuoti iki starto likus ne daugiau kaip 5 minutėms. Neatvykęs iki nustatytos starto pradžios, dalyvis buvo diskvalifikuotas.

 

Varžybų metu greiderininkai turėjo 50 m kelio ruože įrengti griovį, suplaniruoti kelio sankasą pagal brėžinį. Tam darbui atlikti buvo skirta 30 minučių laiko. Į pirmąjį praktinės užduoties etapo startą pateko VĮ „Kauno regiono keliai“ greiderininkas Vitalis Gudžiūnas, klaipėdietis Valentinas Jakas, šiaulietis Valdas Laurinkevičius, uteniškis Antanas Gudelevičius ir tauragiškis Mindaugas Barkus. 

 

Po 20 min. pirmasis greiderį sustabdė V. Jakas (sutaupė 10 min. laiko), tik antrame etape jo rezultatą pagerino vilnietis Zigfridas Bulonas (sutaupė 12 min.). Kai visi greiderininkai įveikė užduotį, į grioviais išraustą lauką išėjo teisėjų brigada.

 

Praktinę užduotį sėkmingiausiai užbaigė alytiškis Pranas Latvys (39,2 balo), 26,3 balo surinko Z. Bulonas iš Vilniaus, 25,8 balo – panevėžietis A. Žižiūnas.

Teorinę užduotį geriausiai atliko A. Kontrimas iš Telšių (10 balų), po 9 balus surinko V. Jakas (Klaipėda), A. Gudelevičius (Utena) ir Z. Bulonas (Vilnius).

 

Susumavus visus konkurso rezultatus, daugiausiai balų surinko VĮ „Alytaus regiono keliai“ greiderininkas P. Latvys (47,2). Antroji vieta atiteko VĮ „Vilniaus regiono keliai“ atstovui Z. Bulonui (35,3), trečioji – klaipėdiečiui V. Jakui (34).

 

Lietuvos kelininkų greiderių mašinistų varžybų-konkurso nugalėtojams organizatoriai nupynė ąžuolų lapų vainikus, įteikė atmino taures ir prizus.

ŠALTINIS: www.lra.lt
{parasas}