Atėjo laikas „nuprausti“ automobilį – kokią plovyklą pasirinkti?

Seniau, kai reikėdavo nusiplauti automobilį, net nesusimastydavome apie tai, kur geriau plauti automobilį. Svarbiausia būdavo, kad jis būtų švarus. Tačiau kokią plovyklą rinktis, nes kartais būna taip, kad norėdami gero savo automobiliui, – dažnai jam tik pakenkiame. Kur plauti automobilį dažniausiai renkamės pagal tai, kiek turime laiko, kokios norime plovimo kokybės ir kiek tam skiriame pinigų.

Be to, turime įvertinti kai kuriuos dalykus, turinčius įtakos mūsų automobilio švarai bei kėbulo paviršiui. Automobilių plovyklos yra kelių tipų: automatinės, rankinės ir savitarnos.

Automatinė plovykla

Nusprendę apsilankyti automatinėje automobilių plovykloje galite pasirinkti įvairias plovimo programas ir per tam tikrą laiką automobilis bus nuplautas šepečiais bei išdžiovintas. Tai bus atlikta per ganėtinai trumpą laiką.
Tačiau, renkantis šį plovimo būdą svarbu žinoti, kad:

• Daugumoje automatizuotų plovyklų naudojami šepečiai braižo automobilio kėbulo paviršių ir per dažnai jose lankantis nukenčia automobilio dažai.

• Automatinėse plovyklose automobilis nebus nuplautas nuo itin didelio purvo, o plaunant šepečiais ir trinant per nenuplautą purvą braižosi paviršius.

• Taip pat, prieš įvažiuojant į tokią plovyklą labai svarbu nulenkti veidrodėlius ir nusukti antenas, kad jie nebūtų nulenkiami ar net nulaužiami plovimo metu. Šiose plovyklose nerekomenduojama plauti mašinų ant kurių yra sumontuoti dviračių, slidžių ir kiti bagažo laikikliai.

• Tokio tipo plovykloje švarinimo darbai nėra atliekami itin kokybiškai, nes šepečiai nepasiekia visų automobilio vietų.

Kaina svyruoja nuo vienos iki kelių dešimčių litų, priklausomai nuo pasirinktos plovimo programos.

 

Rankinė plovykla

Dauguma vairuotojų teigia, kad žmonės automobilius nuplauna daug kokybiškiau nei automatinėse plovyklose. Pasirinkę rankinę plovyklą, atminkite:

• Jog čia svarbus žmogiškasis faktorius: ne visuomet tai gali būti atlikta kokybiškai, kartais skubomis.

• Be to, neretai rankinėje plovykloje tenka lukterti, kol bus laisva vieta, kadangi šis plovimas užtrunka ilgiau, nei automatinėje plovykloje. Taigi skubantiems ji ne visuomet geriausias sprendimas.

• Rankinėse plovyklose tuo pačiu gali išvalyti ir automobilio vidų, ko automatinėse plovyklose niekas neatliks, nebent pats vairuotojas.

Automobilio plovimas be salono išvalymo kainuoja nuo dešimties litų.

 

Savitarnos plovykla

Kai kurie vairuotojai mano, kad niekas taip gerai nepasirūpins automobilio švara, kaip jie patys. Todėl jiems ypač tinka savitarnos plovykla. Šios plovyklos privalumas, jog plauni automobilį pats tam skirtoje vietoje su specialia įranga. Be to:

• Tai vienas pigiausių ir paprasčiausių automobilio plovimo būdų, bet tinka tiems, kurie nevengia paplušėti ir sušlapti patys.

• Savitarnos plovyklose galima papildomai pasinaudoti dulkių siurbliais, langų skysčio, servetėlių, skirtų sausinimui, automatais.

• Svarbu atminti, kad prieš plaunant automobilį, reiktų įdėmiai apžiūrėti šepetį ir profilaktikšai jį nuplauti. Neretai žmonės su šepečiu, skirtu automobiliui, nuvalo ir ratlankius.

Šio plovimo kaina priklausys nuo to, kiek žetonų išnaudosi. Vienas žetonas kainuoja apie keletą litų. Nuodugniai nuplauti automobilį reikia apie 3–4 žetonų.

 

{alfa2}