Interviu su mažeikiškiu, įkūrusiu naujos muzikos žurnalą – Sharkeen.lt

Lietuvoje trūksta informacijos apie lietuvišką roką, kitų stilių šiuolaikinę alternatyviąją muziką, mano Aurelijus Butnorius, svetainės Sharkeen.lt kūrėjas. Tai, ką dabar galime paskaityti internete, yra pernelyg komercializuota, kai kurie tinklalapiai, oficialiai save vadinantys muzikiniais, vietoje to užsiima homoseksualizmo propaganda. Ar įmanomas tik muzikai skirtas nekomercinis interneto puslapis?

Lietuvos rašytojų sąjungos narys, žurnalistas Mindaugas Peleckis apie visa tai pakalbino patį  Sharkeen.lt – naujos muzikos žurnalo įkūrėją.

 

Kas paskatino sukurti lietuviškam rokui skirtą svetainę?

Sharkeen.lt ne visada buvo lietuviškam rokui skirta svetainė. Kai viskas prasidėjo 2008 m. pradžioje, dėmesį skyriau visuomeniniams ir asmeniniams dalykams, kaip ir pridera tinklaraščiui.

Atsigręžti į lietuvišką muziką, jos alternatyviąją sceną paskatino tokios informacijos stygius internete ir spaudoje. Vadovavausi principu, kad pasaulį reikia pradėti keisti nuo savęs, nekaltinti kitų dėl to, kad nieko nerašoma apie lietuvišką roką, kai to pats nedarai. Užuot šaudęs tuščiomis replikomis, pats ėmiau rašyti apie muziką ir vystyti svetainės idėją.

Įsivaizdavau, kad galiu tapti lietuvišką alternatyvią muziką forsuojančiu varikliuku. Ypač tokiu momentu, kai konkurentai, nors konkurencijos tokioje srityje nepalaikau, išsisėmę žlunga, ima stokoti dėmesio labiausiai pažeidžiamiems muzikos srities atstovams – nepopuliariems, pradedantiems muzikantams.

„Mes sukūrėme šedevrus, nes Sharkeen.lt mūsų kūrybos pradžioje mus paskatino“, – jei taip pasakytų kuri grupė, tai būtų didžiausias įvertinimas už įdedamą darbą kuriant šį projektą.

Koks tavo požiūris į lietuviško roko sceną ir rinką?

Aš dėl jos labai nerimauju, nes ji man atrodo lyg trapus ledas, o ant jo dar stengiasi trypti popso, o iš apačios pramušti stengiasi metalo ir kitų stilių atstovai.

Rokas, mano požiūriu, yra mažiausiai saugomas ir puoselėjimas gitarinės muzikos stilius Lietuvoje. Mes net negalime atsiremti į savo praeitį – anų dešimtmečių rokas permaišytas su estrada, disko ir buitimi.

Galime semtis idėjų iš užsienio, tačiau tada atrodome neoriginalūs. Išeitis galbūt yra etno kultūros elementų panaudojimas.

Kokius keli tikslus kurdamas šią svetainę?

Tikslas yra aktyvinti lietuviško roko ir kitos alternatyvios muzikos gyvenimą. Siekiu, kad žmonės ieškodami informacijos apie mažai žinomus atlikėjus, ją rastų pas mane. Noriu tapti šalies pogrindžio muzikos skatintoju ir jos sinonimu. Man jau dabar kai kurie sako, kad jiems Sharkeen.lt būna antrasis puslapis po Facebook‘o.

Man taip pat svarbu ir būtina suburti komandą, kuriuos vienytų bendros idėjos. „Tu už dyką rašai apie grupes, kurios groja už dyką“, – yra man pasakęs vienas jaunos grupės muzikantas. Manau, tai atspindi mūsų požiūrį.

Kokie tavo svetainės privalumai lyginant su panašiais puslapiais?

Esu rašęs kitiems ir popierinės, ir internetinės spaudos leidiniams. Ten matytus minusus siekiu paversti pliusais pradedant požiūriu į pavaldinių darbą, baigiant požiūriu į savo kaip redaktoriaus.

Skaitydamas spaudą, pasigendu autoriaus nuomonės ir požiūrio. Kai jų nėra, man nėra skirtumo, ten rašė žmogus ar programa. Aš siekiu, kad tekstas atspindėtų rašančiojo požiūrį ir ieškau tokių, kurie jį turi. Noriu, kad svetainė turėtų savo veidą, nes neutralūs straipsniai – tai tik pranešimai spaudai.

Viena jauna rašytoja man yra pasakiusi, kad beieškodama informacijos apie naują tik ką atrastą grupę ji per paieškos sistemas užklydo į mano svetainę. Tai įkvepia, nes yra pralenkiami tokie traukos centrai kaip MySpace ar Frype.

Dėmesys nežinomiems ir išskirtinio skambesio ieškantiems muzikantams – tai mano prioritetas, ko prisibijo kitos informavimo tarnybos. Žvaigždės pas mane tituluojamos ne pagal praleistų minučių skaičių televizijos ekrane, o už nuveiktus pagarbos ir sektinumo vertus darbus.

 

Mindaugas Peleckis.

{parasas}