Degalų kainų šuolius laimina ir valdžia

Lietuvos vairuotojai turi teisę būti pikčiausi visoje Europos Sąjungoje. Pernai benzinas mūsų šalyje brango net 41 procentu. ES vidurkis – 18 procentų. Ir neatrodo, kad šiemet kas nors keisis. Rygos vairuotojai už litrą benzino kol kas moka po 3,76 lito, Talino – po 3,90, apie 4 litus moka lenkai. Lietuvoje, kur veikia vienintelė Baltijos šalyse naftos perdirbimo gamykla, litras populiariausio – 95 markės – benzino kainuoja 4,13-4,18 lito. Kodėl mūsų šalyje benzinas brangesnis nei kaimyninėse valstybėse?

Pasirodo, yra net kelios priežastys. Tik mūsų šalies vairuotojai moka už privalomą degalų saugojimą ir tik Lietuvos valdžia netaiko jokių lengvatų maišomam biokurui. O pagal akcizų dydį mūsų šalis pirmauja visame regione.

Tyrimą apie degalų kainų pokyčius atliko Europos Komisija. Vertinant kainas atsižvelgta ir į akcizų, ir į PVM pokyčius. Lietuvoje akcizas benzinui padidėjo 2009 metų sausio 1-ąją. Dabar jis siekia 1500 litų už 1000 litrų. Latvijoje – 1312 litų, Estijoje – 1240 litų. Lenkijoje akcizas panašus kaip ir Lietuvoje.

Benziną mažiau apmokestina graikai, ispanai, vengrai bei slovėnai. Akcizo dydžiu Lietuva lygiuojasi į Austriją, Airiją ir Liuksemburgą.
Finansų ministrė Ingrida Šimonytė yra pareiškusi, kad Vyriausybė neketina artimiausiu metu sumažinti akcizo benzinui, nes jo pardavimas sumažėjo mažiau, nei prognozuota.

Akcizų skirtumai automobilinėms dujoms – dar įspūdingesni. Pavyzdžiui, Lietuvoje akcizas dujoms yra daugiau nei dvigubai didesnis nei Latvijoje ir Estijoje.

 

{vtv2}