Kuro sunaudojimas priklauso ir nuo automobilio apkrovimo

Besaikis automobilio apkrovimas, taip pat ir automobiliu važiuojančių žmonių svoris daro tiesioginę įtaką kuro sunaudojimui kelionės automobiliu metu. Nustatyta, kad per pastaruosius 50 metų ženkliai išaugo kuro sunaudojimas dėl automobilių perkrovimo – JAV beveik 4 milijardai litrų kuro per metus sunaudojama vien dėl automobiliu važiuojančių žmonių viršsvorio.

JAV atliktų skaičiavimų duomenimis, pusė kilogramo vairuotojo ar keleivio viršsvorio įtakoja per 140 mil. papildomų litrų kuro sunaudojimą per metus.

„Automobilio apkrovos svoris tiesiogiai įtakoja kuro sunaudojimą, – komentuoja „Renault vairavimo mokyklos“ direktorius. – Vairuotojai nenusimąsto, kad ryšys tarp automobilio apkrovimo ir kuro sunaudojimo yra toks ryškus. Kiekvienas papildomas kilogramas, nesvarbu ar tai bagažas, ar automobiliu važiuojančio žmogaus svoris, tiesiogiai įtakoja kuro sunaudojimą”.

Automobilį neretai apkrauname nebūtinais daiktais, paliekame daiktus po kelionių.

„Verta nuolat patikrinti, ar automobilyje, ypatingai jo bagažinėje, nėra nereikalingų daiktų bei juos pašalinti, kad nevežiotumėte kasdien be reikalo“, – pataria „Renault vairavimo mokyklos“ instruktoriai.

Kraudami lagaminus kelionei, pagalvokite kur dėti krovinius, kad automobilis sunaudotų kuo mažiau kuro. Jei suruošėte 100 kg bagažą, važiuojant 60 km/h greičiu automobilis sunaudos 5 proc. kuro daugiau, kai krovinį padėsite į bagažinę, 8 proc. daugiau, jei  krovinį vešite priekaboje ir 10 proc. daugiau, jei krovinį padėsite bagažinėje ant automobilio stogo.

 

„Jei ant jūsų automobilio stogo įtaisyta bagažinė, nepamirškite jos nuimti, kai ji nereikalinga, – pataria „Renault vairavimo mokyklos“ instruktoriai. – Važiavimas su tuščia bagažine ant stogo ne tik be reikalo padidina automobilio apkrovimą, bet ir pablogina automobilio aerodinamines savybes.”

 

{vtv2}