Vakaro tema: Ar vyras ir moteris gali būti tik draugai?

Kalifornijos universiteto mokslininkai atliko kelių tūkstančių porų apklausą ir priėjo prie išvados, kad draugystė tarp ištekėjusios moters ir viengungio vyro arba vedusio vyro ir netekėjusios moters be intymių santykių – neįmanomi. O štai ištekėjusiai moteriai draugauti su vedusiu vyru – visai kitas reikalas. Be to, mokslininkams pavyko išsiaiškinti, kad 80 proc. susituokusių žmonių, gyvenančių Kalifornijoje, tarp savo draugų turi ir viengungių priešingos lyties atstovų. Tačiau išanalizavę gautų duomenų rezultatus mokslininkai padarė išvadą, kad priešingos lyties viengungių draugų turėjimas gali baigtis „meilės trikampiu“.

Vien draugiški santykiai būna tvirtesni ir patikimesni

Draugystė – tai ypatingi santykiai, kurie gali sieti žmones visą gyvenimą. Tačiau daugelis galvoja, kad toks bendravimas tarp vyro ir moters negali ilgai tęstis, nes draugystė anksčiau ar vėliau baigiasi intymiais santykiais. Nepaisydami to, britų mokslininkai, atlikę tyrimą, išsiaiškino, kad jauni žmonės, kuriems nuo 18 iki 24 metų, keturis kartus dažniau užmezga draugystę su priešingos lyties atstovais nei vyresnio amžiaus žmonės.

Tarp 25–34 amžiaus žmonių 10 proc. moterų sakė, kad tik bičiuliškai draugauja su vyrais. Todėl britų psichologai priėjo prie išvados, kad pirmasis įspūdis ar seksualinis susižavėjimas tarp vyro ir moters gali greitai atslūgti, tačiau pereiti į draugystę, jei partneriai jaučia, kad negalės tapti pora. Vis dėlto vien draugiški santykiai tarp priešingos lyties žmonių sutinkami gana retai, tačiau būtent jie yra tvirti, patikimi, lankstūs ir komfortiški.

Vyrai sugeba pažvelgti į problemą kitomis akimis

Nors tarp vyro ir moters vien bičiuliški santykiai būna retai, iš draugystės su vyru moteris gali sulaukti ne tik draugiško palaikymo, bet ir vertingų patarimų, kurių ji negali tikėtis iš savo net pačios artimiausios draugės. Mat patikėjus jai savo paslaptis, gali atsitikti taip, kad po kiek laiko jas išgirsi iš kitų lūpų daug sodresnėmis spalvomis. Be to, gana dažnai prasiveržiantis draugių pavydas niekada neatsiranda draugaujant su vyru. Galų gale vyrai ne tokie emocingi, nelinkę daryti staigių judesių, todėl gali ne tik protingai patarti, bet ir pažvelgti į problemą kitomis akimis.

Tačiau ir vien draugiški santykiai tarp vedusio vyro ir laisvos moters – įmanomi, žinoma, jei vyras protingai elgiasi. Mat kartais atsitinka, kad taip draugaudamas vyras ima ir įsimyli moterį, o jai nė motais. O iš kur ji turėtų nutuokti jo jausmus, jei jis niekur jos nekviečia, nes bijo, kad gali kas nors pamatyti, nesako komplimentų, nežiūri įsmeigęs akių. Kalba tik apie darbą. Todėl belieka pagirti už pareigingumą, atsakingumą ir be jokios sąžinės graužaties atsisveikinti su juo iki kito karto.


Nerealizuotas tikslas baigiasi didžiuliu nepasitenkinimu

Tai – vienas iš vyro ir moters draugystės variantų, kai kuris nors iš „draugų“ turi planų, bet matydamas, kad kitas kol kas arba visiškai nepasirengęs jų įgyvendinti, stropiai kuria nuoširdžios draugystės iliuziją. T. y. laukia tik signalo ar ženklo ir sužibėtų visu savo gražumu. Bet jei to nesulaukia, vyro jausmai atvėsta ir jis lieka su moterimi vien gerais draugais. Tačiau atsitinka ir priešingai: kai vyro tikslas nerealizuojamas, jis įsižeidžia iki širdies gelmių. Kartu baigiasi ir jo su moterimi draugystė. Dažniausiai su pykčiais, trenksmais ir didžiuliu nepasitenkinimu.

Todėl, kad taip neatsitiktų, gal geriau neskubėti prašyti padėti išspręsti vyriškų rankų reikalaujančią kurią nors buitinę problemą ar kitos pagalbos. Mat užsidėjęs sau ne vieną pliusiuką, paskui gali duoti valią aistrai. Tada labai greitai gali apkarsti įžeistas gerumas, atsidavimas, ypač jei jis dar ir suvaidintas.


Bičiuliški santykiai – ne kliūtis atsirasti jausmams

Nepaisant to, nereikėtų nusiminti ir sielvartauti dėl to, kad taip ir nepavyko pasikalbėti su savo draugu draugiškai ir iš širdies. Be koketavimo, flirtavimo, apsimetinėjimo. Nors iš tikrųjų nuoširdūs, atviri ir bičiuliški santykiai tarp vyro ir moters – ne kliūtis atsirasti jausmams, net meilei. Juk tik ta pora, kurie myli vienas kitą ir yra laimingi, dalijasi vienas su kitu viskuo: rūpesčiais, bėdomis, planais, laimėjimais, džiaugsmais ir paslaptimis. Be to, jie visada ir visur palaiko vienas kitą. O ar tai ne atsidavusios draugystės požymiai?


Moteris, mėgstanti vyriškus pomėgius, – ne moteris

Turbūt ne vienam teko girdėti frazę „savas bičas“. Vadinasi, patikimas, skubantis padėti ar paremti be jokio išskaičiavimo ir panašiai. Su tokiais vyrais labiau linkusios draugauti taip vadinamos „hemafroditiškos“ natūros moterys, kurios mėgsta arba prisitaiko prie vyriškų pomėgių. Jos nepaprastai puikiai jaučiasi vyriškoje kompanijoje.

Vyrai turi vieną įdomią ypatybę: jei pamato virtuoziškai vairuojančią automobilį moterį, nesigilina, nei kaip, nei kur, nei kas išmokė ją taip gerai vairuoti, o pripažįsta saviške. Taip pat moteris tampa sava, jei kartu su vyrais entuziastingai žiūri krepšinio rungtynes, suprantama, kartu pakilnodama ir alaus bokalą. Su malonumu eina kartu su vyrais žvejoti, o ten taip pat kartu aptarinėja žmonų kaprizus, benzino kainas ir naujausio automobilio modelį. Tačiau nė vienas tokioje kompanijoje esantis vyras nepastebės joje moters.

Buvo mylimasis, tapo draugas

Beje, moterys gerokai stipriau jaučia poreikį draugauti. Pirmiausiai dėl to, kad jos emocingesnės ir nori išlieti savo jausmus. Dėl tos pačios priežasties moterys linkusios ilgai išsaugoti prisiminimus apie seniai nutrūkusius santykius ir net juos atgaivinti. Klasikinė ir daugeliui pažįstama situacija, kai kažkada vienas kitą mylėję žmonės išsiskiria ir lieka gerais draugais. Jei taip ir atsitinka, tai tik išimtinais atvejais.

Pavyzdžiui, jei vienam iš buvusios poros kažko prireikia, o kitas bėga padėti gražaus prisiminimo vedamas, kuris juos kažkada jungė. Nors dažniausiai ta pagalba suteikiama ne materialine, o moraline prasme: palaikymu, dalyvavimu, supratimu. Tačiau tokiu būdu mėginti susigrąžinti praeitį ir atgaivinti buvusius gražius santykius ir seniai užgesusius jausmus – beprasmiškas reikalas. Todėl neverta reanimuoti to, kas seniai praėjo, nes rizikuojate netekti „draugo“.

Vyrai irgi nori „paverkti ant peties“

Nepaisant to, kad sentimentai ir romantiškumas būdingesni moterims, esama ir švelnių, jautrių vyrų, kuriems kartais taip pat norisi „išsiverkti ant peties“. Todėl tokiems vyrams tiesiog būtina turėti draugę, su kuria nereikia būti stipriam, drąsiam, valingam ir ryžtingam. Juk normalus vyras nepradės verkšlenti savo draugų, vyrų kompanijoje. O viską suprantanti, mokanti išklausyti moteris ne tik patars, bet ir pavaišins svaiginamu gėrimu ir išlydėdama per duris pasakys, kai bus blogai, kad ir vėl pas ją užsuktų. Reikalas tas, kad net ir draugiškuose santykiuose su vyrais moterys apie širdies reikalus geriau nutuokia nei vyrai.

Bendradarbių draugystė greitai atsiranda, bet greitai ir išyra

Dar vienas moters ir vyro draugystės variantas sutinkamas ne kur kitur, o darbe. Tikriausiai ne vienas draugauja su kitu bent darbo reikalais. Kartais (jei švenčiamas kurio nors gimtadienis) ir artimiau. Kai biure du priešingos lyties žmonės atlieka tą patį darbą, jiems tenka daug laiko praleisti kartu. Eiti kartu į susitikimus, važiuoti į komandiruotes, dirbti viršvalandžius, susiskambint
i net sekmadienį… Taip pamažėle jų bendravimas peržengia oficialumo ribas ir tampa šiltesnis ir draugiškesnis.

Žiūrėk, pradeda aptarinėti šeimos, asmeninio gyvenimo klausimus, pomėgius ir t. t. Nepaisant to, tokia draugystė į kažką daugiau retai perauga, nes abu daug laiko skiria darbui ir tiesiog neturi laiko gilintis į savo jausmus. Tokio tipo draugystė taip pat greitai išyra, kaip ir atsiranda. Užtenka tik nebedirbti kartu ir tokie „draugai“ net „nebepažįsta“ vienas kito.

Vyrams sunku įsivaizduoti draugystę be sekso

Dauguma vyrų įsitikinę, kad tiesiog draugystė tarp vyro ir moters – neįmanoma, nes ir vos šį tą galintis vyras, jei moteris jam patinka, anksčiau ar vėliau norės palydėti ją į lovą. Jų manymu, bet kokia draugystė su moterimi turi būti būtinai sutvirtinta seksu. Tačiau jei vyro moteris netraukia, vadinasi, ji netinka ir į drauges. Tuo tarpu dauguma moterų mano atvirkščiai: jei jau atsidavė vyrui, tai ryte tikisi, ko tik nori, bet ne paprastos draugystės. Taip jau jos „surėdytos“.

Tačiau, jei vyras supranta, kad nieko daugiau negali jai duoti, kad tai buvo (moters valia) pirma ir paskutinė meilės naktis, jis nenusisuka nuo jos, nes pamato, kad ji – įdomi moteris, su kuria malonu bendrauti. Todėl ilgainiui toks bendravimas perauga į draugystę ir gali tęstis iki grabo lentos.


Geriausi moterų draugai – gėjai

Netradicinės orientacijos vyrai – puikūs draugai pirmiausiai dėl to, kad juose suderintos visos geriausios abiejų lyčių savybės. Su jais įdomu, lengva, paprasta ir linksma. Homoseksualaus vyro draugijoje gali būti užtikrinta, kad tai – iš tikrųjų tik draugystė, o ne kažkoks gudrus būdas įsitempti į lovą. Todėl su jais gali koketuoti, flirtuoti, vaipytis, kraipytis, kiek širdis geidžia, nes jie tikrai neįžvelgs jokių užuominų.

Aišku, mums dar toli iki Vakarų, nes mūsų visuomenė nesugeba tolerantiškai žiūrėti į tokius žmones, kurie kažkuo skiriasi nuo kitų. Tačiau moterys gali būti garantuotos šimtu procentų, kad jie niekada jų neišduos, „neparduos“ ir neapgaus. Todėl labiau „išprususios“ mūsiškės merginos jau supranta tokios „madingos“ draugystės privalumus.

 

{alfa2}