Naujausia lieknėjimo mada – skausmingas lopas ant liežuvio

Jei jau išbandėte visas šiame pasaulyje egzistuojančias dietas, tačiau vis vien negalite atsikratyti perteklinio svorio, nenusiminkite – yra dar viena naujoviška alternatyva. Tiesa, norint ja pasinaudoti, save reikės pasmerkti šiokioms tokioms kančioms. Pageidaujantiems sulieknėti pacientams ant liežuvio chirurginiu būdu prisiuvamas nedidelis polietileno tinklelis. Po tokios modifikacijos kietą maistą valgyti tampa skausminga, tad žmonės priverčiami apsiriboti palyginti mažai kalorijų turinčiu skystu maistu. 

„Šis lopas veikia kaip įpročius stabdantis veiksnys”, sako Kalifornijoje dirbantis plastikos chirurgas Nikolas Chugay, kuris ir yra šios koncepcijos autorius. „Kietą maistą valgyti pasidaro nepatogu, todėl žmonės lyg iš niekur staiga ‘prisimena’, jog jie laikosi skysto maisto dietos”, juokauja chirurgas. Chugay teigimu, nuo praėjusio rugsėjo chirurginei intervencijai ryžosi jau 35 pacientai. Po procedūros jie vidutiniškai numetė po 10 kilogramų svorio – ir tai vos per mėnesį, kadangi būtent tiek laiko pašto ženklo dydžio lopas yra laikomas ant liežuvio.

„Šie žmonės yra išbandę bet kokias įsivaizduojamas dietas; jie mėgino viską, tačiau dėl kažkokių priežasčių niekaip negali liautis valgę”, sako gydytojas, pridurdamas, jog kas antras į jį kreipęsis žmogus svorio nori atsikratyti specialioms progoms, tokioms kaip vestuvės.

Prisiuvus lopą prie liežuvio, žmogui skiriama 750 kalorijų per dieną dieta – maždaug pusė to, kas yra rekomenduojama vidutinei suaugusiai moteriai ir trečdalis to, ką turėtų gauti vidutinio suaugusio vyro organizmas. Pacientai pas gydytoją lankosi kas savaitę. Apsilankymo metu jiems skiriama psichologo konsultacija, naujas dietos ir mankštos pratimų planas.

 

„Tokiu būdu mums suteikiama galimybė ištreniruoti pacientą, kaip teisingai maitintis ir mankštintis, tad kai lopas yra nuimamas, jie būna pripratę prie naujos gyvensenos”, teigia Chugay. Procedūra nėra pigi. 10 minučių trunkanti operacija atliekama taikant vietinę nejautrą; lopas centrinėje liežuvio dalyje įtvirtinamas 4-6 siūlėmis, ir visa tai kainuoja apie 3000 JAV dolerių.

 

Tačiau liežuvio „lopo” kritikai procedūrą įvardija kaip „barbarišką”, „viduramžišką” ir „bereikalingai žiaurią”.

„Aš nemanau, kad žmones skausmu reikėtų skatinti keisti savo gyvenimo stilių”, sako Otavoje (Kanada) gyvenantis gydytojas Yoni Freedhoff, kuris specializuojasi bariatrikos – nutukimo kontrolei skirtoje medicinos srityje.

„Jei egzistuotų greitas ir paprastas būdas tai padaryti, mes visi būtume liesi… Manymas, jog skausmas yra būtinas norint išmokyti šiuos žmones kažką daryti, yra ne tik absurdiškas, bet ir bereikalingai žiaurus”. Freedhoff sako, jog norint, kad naujo tipo elgsena peraugtų į įprotį, reikia 1-3 metų sąmoningų pastangų.

 

„Jei į burną patalpinsite įtaisą, kuris jums valgant sukels laikiną skausmą, svorio greičiausiai numesite, tačiau taip pat tik laikinai. Išėmus tą įtaisą iš burnos, svoris grįš beveik garantuotai, nes žmonės linkę sugrįžti prie buvusių įpročių, ypač tada, kai svorio metimas susijęs su fizinėmis kančiomis ir viduramžiškais kankinimo įrankiais, kurie patalpinami jų burnoje. Aš nežinau jokio kito atvejo medicinoje, kai mes tyčia sukeltume skausmą… Man tai skamba kaip medicininė beprotybė”, sako Freedhoff.

 

Tačiau savo kritikams Chugay atsikerta teigdamas, jog procedūra yra saugesnė nei kitos ekstremalios priemonės, tokios kaip skrandžio tūrio mažinimas ar riebalų nusiurbimas.

„Čia nėra nieko barbariško… tai labai švelni ir neinvazinė procedūra”, sako medikas. „Tai nėra standartinė dietos programa. Paprastai laikantis dietų žmonėms sunkiausia yra pradžia, kuri dažnai gan ilgai trunka ir tenka įdėti daug pastangų. Tačiau jei jiems tai nesiseka, tačiau svorio numesti reikia? Būtent tokiems atvejams ir yra skirtas šis metodas”.

 

www.technologijos.lt