Ką pasirinkti – popierinį ar plastikinį pirkinių maišelį?

Kasdien atsiduriame situacijose, kai turime pasirinkti – renkamės vienokį ar kitokį elgesio modelį, susilaikome nuo vienokių ar kitokių veiksmų. Kaip vieną iš mums įprastų, bet ekologiškai labai svarbių pasirinkimų šiandien panagrinėsime – į kokios rūšies maišelį dera krauti pirkinius? Šis klausimas jau seniai neduoda ramybės tiems, kurie mąsto apie mūsų ekologinės sistemos gerovę ir ateitį. Vieni žmonės renkasi regis patvaresnius plastikinius maišelius, kiti – popierinius, kurie greičiau suyra aplinkoje. Tačiau ar pasirinkimas iš tiesų yra paprastas ir viską žinome apie tokių maišelių gaminimą, perdirbimą bei patvarumą?

Popierinių maišelių gamybai reikalinga mediena. Medžių kirtimo darbams bei apdirbimui naudojama įvairi technika, kuri išskiria į aplinką teršalus. Medžių džiovinimo procesas taip pat reikalauja įvairių cheminių medžiagų bei techninių priemonių ir net keletą metų! Popierinių maišelių gamybos procesas taip pat neįsivaizduojamas be didelio kiekio švaraus vandens, kuris naudojamas įvairiose medienos apdirbimo ir plovimo stadijose. Pagamintų popierinių maišelių gyvavimo pabaiga nevienoda – jie gali būti tiesiog išmetami (ko skatintume nedaryti), perdirbami ar kompostuojami. Perdirbimo procese ir vėl reikalingas nemažas švaraus vandens kiekis, tačiau tai yra būtina norint perdirbti popierių. Kompostuojamas popierius paprastai suyra per keletą mėnesių.

 

 

Plastikiniai maišeliai yra gaminami iš naftos produktų, jų gamyboje naudojama daug cheminių elementų, kaip vieną iš trūkumų galima būtų išskirti labai dideles elektros sąnaudas. Plastiką taip pat galima perdirbti, tačiau tai nėra paprasta, nes perdirbama medžiaga turi būti iš naujo išlydoma ir įkūnijama naujuose daiktuose. Tiesa, yra nustatyta, kad daiktų gamybai iš perdirbto plastiko reikia trečdaliu mažiau energijos nei gaminant juos iš pirmą kartą vartojamos žaliavos.

 

Kita vertus, perdirbtas plastikas nėra toks pat kokybiškas ir patvarus kaip neperdirbtas, todėl sunku būtų iš senų maišelių pagaminti naujus, nesumažėjus jų praktinei vertei. Kaip vieną iš geriausių alternatyvų būtų galima aptarti plastiką, kurio gamyboje naudojama daugiau natūralių medžiagų, kurios sutrumpina suirimo aplinkoje trukmę. Pasiekta gerų rezultatų plastiko išgavimo procese naudojant kukurūzų ar cukraus sudėtines dalis.

Taigi koks variantas yra iš esmės tinkamesnis „žaliai“ mąstančiam žmogui?

Plastikinių maišelių gamybai reikia mažiau energijos bei švaraus vandens, tačiau popierinis maišelis gali išlaikyti 50% daugiau svorio bei yra lengviau perdirbamas, greičiau suyra aplinkoje.

Visgi  rekomenduojama pasirinkti daugkartinio naudojimo medžiaginius maišelius, kurie, lyginant pagal jų pagaminimui panaudotos energijos aspektą, yra 14 kartų geresni nei plastikiniai ir net 39 kartus geresni nei popieriniai maišeliai! Beje, jie gali būti panaudoti net iki 500 kartų. Todėl kad ir kokį pirkinių maišelį pasirinktumėte – panaudokite jį pagal paskirtį kuo daugiau kartų ir tinkamai juo atsikratykite pasibaigus tarnavimo laikui!

 

{balsas2}