Kaip vandens vartojimas padeda sumažinti svorį?

Visiems yra tekę girdėti įvairiausių minčių, nuomonių ir net mitų apie geriamąjį vandenį, apie jo savybes norint sulieknėti ir pan. Tačiau ar visa tai tik mitai ir nuogirdos, o gal tikrai juose yra ir lašas tiesos? Siūlome jums perskaityti šį straipsnį ir paties įsitikinti kas mitas, o kas tiesa

1. Vandenyje nėra kalorijų, riebalų ir cholesterino, todėl jį galima vartoti beveik neribotais kiekiais. Suprantama, perteklius žalingas visais atvejais, todėl kad vartojant itin didelius kiekius (atitinkančius kūno svorį) vandens, iš organizmo kartu su šlakais pasišalina ir naudingos medžiagos. Tačiau vanduo suteikia sotumo jausmą, nors ir laikiną. JAV atlikti tyrimai parodė, jog 98 tiriamųjų po kiekvienos išgertos stiklinės vandens pradingdavo alkio jausmas.

 

2. Vanduo būtinas biocheminiams procesams, kurių metu perdirbami riebalai. Vandens prisotintos ląstelės lengvai ištirpdo riebalus, kai tuo tarpu bevandenės ląstelės juos kaupia.

3. Kad numestumėte svorio, būtina atsikratyti skysčių. Problema tame, kad organizme trūkstant vandens įsijungia „lašelinė“ – apsaugos ir ekonomiško skysčių vartojimo mechanizmas. Tokiomis sąlygomis organizmas „kaupia“ skysčius, neleisdamas jiems pasišalinti iš organizmo.

4. Vartojant nepakankamai vandens, inkstai nesusitvarko su savo užduotimi ir dalį savo darbo „perkelia“ kepenims, kurios riebalų susikaupimą turi paversti organizmui naudinga energija. Tačiau jei kepenims tenka perimti dalį inkstų darbo, tuomet riebalų skaidymas lieka antroje vietoje, o tai atsispindi mūsų figūroje.

5. Dar viena vandens kaupimo (patinimų) priežastis – druskų tirpdymas. Trūkstant organizme vandens, kiekvienas lašelis tampa aukso vertės, todėl vietoje skysčių pašalinimo, organizmas jį „kaupia“ tarpląsteliniuose tarpuose, kad išlaikytų druskų balansą. Štai iš kur atsiranda riešų, čiurnų, kojų patinimai. Organizmas pernešti natrį gali tik nedideliais kiekiais. Kuo daugiau druskos valgote, tuo daugiau vandens reikia organizmui, kad ją ištirpdytų.

Geriant šaltą vandenį, organizmas papildomai sudegina kalorijų, kad sušildytų šį vandenį iki kūno temperatūros. Tokiu būdu, kiekvienas ledo kubelis sudegina 25 kalorijas.

 

Visa tai tik teorijos, o dabar arčiau reikalo! Viskas, ko jums reikia pirmajam etapui – tai išgerti 8 stiklines vandens kasdien (vasarą 10 stiklinių). Kad jums būtų lengviau, štai 10 paprastų patarimų:

1. Pastatykite po didelę stiklinę vandens kiekvienoje jūsų buvimo per dieną vietoje: gale lovos, virtuvėje, salone, darbo vietoje.

2. Kai norisi prisivalgyti „blogo“ maisto, skubiai išgerkite stiklinę vandens. Pasijusite soti ir išvengsite nereikalingų kalorijų, o alkis po kurio laiko praeis.

3. Išgerkite dvi stiklines iš karto nubudus, o po to po stiklinę vandens kas valandą. Taip dienai pasibaigus jūsų vandens norma bus įvykdyta.

4. Arbatos ar kavos puodelį pakeiskite puodeliu karšto vandens su lašeliu medaus.

5. Naudinga gerti per šiaudelį – darydama didesnį gurkšnį išgersite daugiau.

6. Užšaldykite nedidelius nuluptos citrinos, laimo ar apelsino gabalėlius. Juos galėsite naudoti vietoje ledo – jie ir atgaivins, ir suteiks papildomą kiekį vitaminų.

7. Po apsilankymo tualete išgerkite po stiklinę vandens, kad papildytumėte vandens atsargas.

8. Negerkite gazuoto dietinio vandens, kol neišgersite 2-4 stiklinių paprasto vandens.

9. Išgerkite po stiklinę vandens prieš ir po kiekvieno valgymo. Taip pat išgerkite po stiklinę vandens prieš kiekvieną užkandį, tuomet daug nesuvalgysite.

10. Darykite tai gražiai: gerkite vandenį iš raštuotų stiklinių.

 

ŠALTINIS: www.edieta.lt

{parasas}