14 produktų, kurie padės apsisaugoti nuo peršalimo
Ką valgyti, kad sustiprintumėte imunitetą ir apsisaugotumėte nuo peršalimo ligų? Pateikiame 14 produktų, kurie padės jums nesusirgti.
1. Mėlynės. Mėlynės vadinamos „uogų karalienėmis“, nes jose yra daugiau antioksidantų nei bet kuriose kitose uogose ar daržovėse. Mėlynėse gausu vitamino C, mangano ir skaidulų. Pradėkite savo rytą su natūraliu jogurtu, pagardintu šaldytomis mėlynėmis.
2. Kiaušiniai. Kiaušinių tryniuose yra seleno, mineralo, kuris stiprina mūsų imuninę sistemą. Pamirškite ankstesnius perspėjimus, kad kiaušiniai didina cholesterolio kiekį kraujyje ir gali padidinti širdies ligų riziką. Naujausi tyrimai šį mitą sugriovė.
3. Tofu. Žmonės, kuriems trūksta proteinų, linkę suvalgyti daugiau produktų, kuriuose gausu angliavandenių. Tokie produktai padidina cukraus kiekį kraujyje ir neigiamai veikia mūsų imuninę sistemą. Tofu sūris yra puikus proteinų šaltinis, jame gausu kalcio ir omega 3 rūgščių, kurios stiprina imuninę sistemą. Tofu galima dėti į salotas, o iš sojų varškės ir vaisių pasigaminti puikų kokteilį.
4. Burokėliai. Rytą pradėkite tikru energijos ir geros imuninės sistemos užtaisu – apelsinų ir burokėlių sultimis. Burokėliuose gausu antioksidantų, magnio, mineralo, kuris teigiamai veikia mūsų nervų sistemą ir raumenis. Burokėliai yra puikus vitamino B šaltinis, kuris svarbus nėščioms moterims ir sveikai širdžiai.
5. Papaja. Papajos pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis. Jos puikus vitamino C šaltinis – vienoje papajoje yra net 313 proc. vitamino C, kurio reiktų gauti suaugusiam žmogui per dieną. Papajose yra beta karotino, kuris svarbus mūsų akims ir odai. Užtenka vos kelių mažų papajos gabalėlių per dieną, kad mūsų organizmas pajustų papajos teigiamas savybes.
6. Citrina. Citrina žiemą turi būti jūsų nepakeičiamas draugas kiekvieną dieną. Dietologai rekomenduoja cukrų ir druską keisti citrina ir taip sustiprinti imuninę sistemą.
7. Imbieras. Jei jaučiate pirmuosius peršalimo simptomus – perštinčią nosį ir gerklę, nieko nelaukę išgerkite šviežio imbiero arbatos. Patarkuokite imbiero ir užpilkite karštu vandeniu. Tokia arbata tinka ne tik įveikti peršalimą, bet ir sunkumo jausmą skrandyje.
8. Bolivinė balanda. Bolivinės balandos sėklose gausu amino rūgščių, kurių yra mėsoje ir žuvyje. Jos padeda atsinaujinti audiniams. Tereikia rytinį sumuštinį pabarstyti bolivinės balandos sėklomis ir jūsų organizmas pajus teigiamą jų poveikį.
9. Greipfrutai ir apelsinai. Citrusiniuose vaisiuose gausu vitamino C, antioksidantų, juose nedaug kalorijų. Kas dieną suvalgykite po vieną citrusinį vaisių.
10. Daiginti grūdai. Daigintuose grūduose yra daugybė vitaminų, kurie naudingi mūsų imuninei sistemai. Pavyzdžiui, vitaminas E, antioksidantas, kuris organizmui padeda įveikti uždegimus. Daigintų grūdų stiebeliais barstykite patiekalus ir būkite sveikesni.
11. Moliūgų sėklos. Moliūgų sėklose gausu įvairių vitaminų, amino rūgščių ir mineralų. Jose yra cinko, kuris veikia kaip antioksidantas ir mažina laisvųjų radikalų žalą mūsų ląstelėms. Valgykite moliūgų sėklas vienas ar barstykite jomis įvairius patiekalus.
12. Sėmenys. Sėmenyse gausu mineralų ir vitaminų. Jei norite, kad organizmas gerai įsisavintų visas reikalingas medžiagas, sėmenų sėklas rekomenduojama sumalti.
13. Kivis. Viename kivyje yra nuo 90 iki 110 miligramų vitamino C – kur kas daugiau nei viename apelsine. Kiviuose gausu kalio, kuris stiprina mūsų nervinę ir raumenų sistemas. Kiviai taip pat puikus vitamino E ir antioksidantų, kurie padeda apsisaugoti nuo kvėpavimo ir širdies ligų, šaltinis. Kivį valgykite vieną ar paskaninkite juo natūralų jogurtą.
14. Grūdėtos varškės sūris. Grūdėtoje varškėje gausu seleno, antioksidanto, kuris stiprina mūsų imuninę sistemą. Ji geras pasirinkimas sveikiems pusryčiams ir puikiai dera su vaisiais ir grūdais.
{alfa2}