Tyrimas: dujinės viryklės kelia didesnį vėžio pavojų

Norvegijos mokslininkai nustatė, kad mėsos kepimas ant dujinės viryklės gali padidinti susirgimo vėžiu pavojų, praneša dienraštis „Daily Mail“. Norvegijos Mokslo ir technologijų universiteto mokslininkų atlikto tyrimo išvadose teigiama, kad kepant mėsą ant dujinės viryklės ugnies susidaro daugiau kancerogeninių medžiagų, nei naudojant elektrinę viryklę.

Atlikto eksperimento metu tyrėjai 17 kepsnių po 15 minučių kepė ant dujinės ir elektrinės viryklės naudodami arba margariną, arba sojos aliejų. Po kepimo buvo atlikta oro mėginiuose virš viryklių aptiktų mikrodalelių analizė. Paaiškėjo, kad tuo atveju, kai mėsa buvo kepama ant dujinės viryklės liepsnos, ore padidėjo nuodingų medžiagų – mutageninio aldehido ir heterociklinių aminų – koncentracija. Šias medžiagas Tarptautinė onkologinių ligų tyrimų agentūra klasifikuoja kaip „galimai kancerogeniškas“.

 

Mokslininkai iki šiol negali nustatyti, kokia jų koncentracija gali būti laikoma saugia. Pasak tyrėjų, dujinėse viryklėse, lyginant su elektrinėmis, pasiekiama aukštesnė maisto gaminimo temperatūra, o dėl to kepimui naudojamuose riebaluose susidaro daugiau potencialiai pavojingų skilimo produktų. Be to, naudojantis dujinėmis viryklėmis, į orą patenka daugiau mikrodalelių.

 

Tyrimo autoriai pataria gaminant maistą maitinimo įmonėse ar namų sąlygomis gerai vėdinti virtuvę, nes esą tai gali padėti išvengti sveikatai potencialiai kylančio pavojaus.

 

www.technologijos.lt