„Orlen Lietuva“ grasina produkciją nukreipti per Latviją

Negavusi bendrovės „Klaipėdos nafta” arba bent jau jos valdymo teisių naftos perdirbimo įmonė „Orlen Lietuva” produktų tiekimą eksportui gali nukreipti per Latviją. Tokiu atveju Lietuvos biudžetas netektų nemažos dalies iš šios bendrovės gaunamų pajamų.

„Orlen Lietuva” per Latviją jau eksportuoja reaktyvinį kurą. Priėjimas prie jūros bendrovei „Orlen Lietuva” itin svarbus konkurenciniu požiūriu, nes dauguma regiono naftos perdirbimo gamyklų tokį priėjimą turi, penktadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė „Orlen Lietuva” verslo  plėtros vadovas Sigitas Zakalskis.

 

„Orlen Lietuva” norėtų tiesti produktotiekį iš Mažeikių į Klaipėdą, tačiau tam bendrovė nori „Klaipėdos naftos”. Šiuo metu „Orlen Lietuva” produkcija į Klaipėdą keliauja geležinkeliais. Nepavykus susitarti su Lietuvos Vyriausybe, būtų svarstomi variantai įsigyti ar statyti terminalą Latvijoje. Baltijos šalių rinkoje „Orlen Lietuva” parduoda apie trečdalį produkcijos. Likęs kiekis tanklaiviais iškeliauja į tolimesnes šalis.

 

„Akcininkai, matydami, kad logistikos sąnaudos per didelės, gali imtis įvairiausių veiksmų. Gali būti pasirinktas kitas terminalas, Baltijos jūros pakrantėje jų yra daug ir pakankamai netoli. Tokiu atveju Lietuvos ekonomika praras daug pajamų”, – sakė S.Zakalskis.

„Orlen Lietuva” produkcija sudaro daugiau kaip 60 proc. „Klaipėdos naftos” apyvartos, 2008-aisiais už produkcijos gabenimą traukiniais „Lietuvos geležinkeliai” iš naftos perdirbimo gavo apie 180 mln. Lt.

 

www.atn.lt