Atgyvenęs akumuliatorius: kur jį dėti?

Atėjus laikui keisti automobilio akumuliatorių, nė vienam vairuotojui iškyla klausimas – o kurgi dėti senąjį? Apie specialius sąvartynus ar garažus, kur akumuliatoriai perdirbami, kiekvienam yra tekę girdėti, tačiau, kai prireikia, jų adresų prisiminti nepavyksta, o kartais pritrūksta laiko ir noro tuo pasidomėti. Pasidomėjome kur Mažeikiuose galima palikti ar parduoti seną, jau nebenaudojamą akumuliatorių.

Pasirodo, tai nėra taip sudėtinga, kaip gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio, nes nuo 2008 metų rugsėjo  akumuliatorių platintojai privalo nemokamai priimti vartotojų akumuliatorių atliekas. Gamintojams ir importuotojams galioja tas pats. Vadinasi, jau atitarnavusį akumuliatorių galima palikti ten, kur perkamas naujas.

Prekybos centre „Senukai“, pasiteiravus, kur būtų galima palikti nereikalingą akumuliatorių, centro darbuotoja paaiškino, kad senus akumuliatorius ir baterijas galima plikti specialiame konteineryje, kuris yra prie įrankių ir santechnikos skyriaus.

Taip pat senas baterijas galima palikti ir p.c. „Maxima”, tačiau akumuliatorių čia palikti jau negalėsite, nes tam nėra specialaus konteinerio, nors pasak bendrovės „Maxima LT“ atstovės ryšiams su visuomene Renatos Saulytės, atgyvenusius akumuliatorius galima palikti visuose „Maxima“ prekybos centruose.

„Perkant bet kokią buitinę techniką ar elektroninius prietaisus, senuosius galima atiduoti mums. Apie tokią galimybę skelbiama visose prekybos centrų skelbimų lentose bei informacijos skyriuose. Mes esame įsipareigoję finansuoti atliekų tvarkymą pagal tai, kiek kokių prietaisų įvežame į rinką – yra nustatytos perdirbimo kvotos, paskaičiuojamos pagal įvežamų prekių proporcijas“, – pasakojo R.Saulytė. Taip pat ji paminėjo, kad žmonės, prekybos centruose paliekantys išeikvotus akumuliatorius – vis dar retenybė. „Yra buvę tokių atvejų, tačiau dažniau paliekama buitinė technika“, – sakė „Maxima LT“ atstovė.

Nemokamai akumuliatorius galima priduoti ir į antrinių žaliavų surinkimo aikštelę, esančią adresu: Algirdo g. 40, Mažeikiai.

Tačiau yra vairuotojų, kurie nori ne tik atsikratyti nereikalingu akumuliatoriumi, bet taip pat iš to gauti šiokios tokios naudos, – seną akumuliatorių gali parduoti akumuliatorių supirkėjams, kurių pilnas internetas arba nuvažiuoti į Troškučių g. 1, Mažeikiai ir ten parduoti nebereikalingą prietaisą.UAB KUUSAKOSKI, Mažeikių aikštelė senus akumuliatorius superka pagal svorį ir už kilogramą moka 1,50 Lt.

Pasidomėjus kiek galima gauti už senus akumuliatorius, paaiškėjo, kad kaina svyruoja nuo 15-40 Lt.