Artėja didžiausia ir ryškiausia 2010 m. Mėnulio pilnatis

 Jei tik leis oro sąlygos, naktį iš penktadienio į šeštadienį danguje bus galima stebėti artėjančią pirmąją šių metų pilnatį. Ji bus pati didžiausia ir įspūdingiausia per visus 2010 metus, skelbia „SpaceWather.com“.

Amerikos indėnai sausio mėnesio pilnatį vadino Vilko mėnuliu: šaltomis žiemos naktimis alkani vilkai staugdavo į ją žiūrėdami. Kiekvieno mėnesio pilnatį indėnai vadindavo vis kitu vardu.

 
Regis, šią naktį vilkai stūgaus dar smarkiau: artėjanti pilnatis bus maždaug 14 proc. didesnė ir 30 proc. ryškesnė už visas kitas 2010 m. pilnatis. Taip atsitinka dėl to, kad kartą ar du per metus Mėnulis atsiduria artimiausiame nuo Žemės taške.

 

Skirtingi Mėnulio dydžiai esant nevienodam nuotoliui nuo Žemės
 

Mėnulis skrieja aplink Žemę elipsine orbita, todėl nuo jos būna ne vienodu atstumu. Arčiausiai priartėja iki beveik 350 tūkstančių km, o nutolsta apie 405 tūkstančius km. Be to, judėdamas aplink Žemę Mėnulis priklausomai nuo Saulės apšvietimo matosi vis kitoks – tai pilnas, tai tik pjautuvas į vieną ar į kitą pusę bežiūrintis – matosi vis kita Mėnulio fazė.

 

www.technologijos.lt