Blondinės – ryžtingesnės, atskleidė tyrimas

Balsas.lt

 

 

Šviesiaplaukės moterys yra ryžtingesnės ir agresyvesnės už brunetes ir rausvaplaukes, nustatė Kalifornijos universiteto (JAV) psichologai. Įdomu, kad tai nepriklauso nuo to, ar šviesūs plaukai yra natūralūs, ar dažyti.

Kalifornijos universiteto mokslininkų tyrime dalyvavo 156 studentės. Jų elgesį stebintys psichologai nustatė, kad aplinkiniai blondinėms skiria daugiau dėmesio ir būna su jomis malonesni. Tyrėjų manymu, būtent dėl šios priežasties šviesiaplaukės yra geriau pasiruošusios konkurencinei kovai dėl vieno ar kito socialinio pranašumo. Jos dažniau linkusios agresyviai ginti savo interesus ir nevengia dėl to konfliktuoti.

 

Pasak specialistų, kuo moteris jaučiasi „ypatingesnė“, tuo smarkiau įširsta, kai jai trukdoma siekti kokių nors tikslų. Tačiau esą šviesiaplaukės nekaltos, kad vyrų akyse tampa „ypatingomis“. Esą neretai jos net nesupranta, kad aplinkiniai su jomis elgiasi kaip su princesėmis.

 

Ne viena teorija bandė atsakyti į klausimą, kodėl vyrams taip patinka blondinės. Pagal vieną iš jų, urviniai žmonės jas vertino dėl to, kad šviesūs plaukai signalizuoja apie didelį estrogeno lygį ir atitinkamai didesnį moters vaisingumą. Kita vertus, toks ypatumas trukdo profesinei blondinių karjerai: paprastai vadovams būna sunku vertinti jas kaip specialistes.

 

Tačiau LMC medicinos centro Londone psichologė Ingrida Collins skeptiškai vertina savo kolegų Kalifornijos universitete išvadas apie blondinių ryžtingumą: pasak jos, žmonės pernelyg lengvai priima stereotipus, o išvados padarytos remiantis labai nedidele tyrimo imtimi, todėl jų nederėtų plačiai apibendrinti.