Skatinkime vaikus daugiau valgyti vaisius ir daržoves

 Žemės ūkio ministerija informuoja, kad pradedama vykdyti nauja programa pagal kurią mokyklose pradinių klasių mokiniams nemokamai bus skiriama vaisių ir daržovių. Vaisių vartojimo skatinimo mokyklose programa norima paskatinti vaikus tinkamai maitintis, nes vaikystėje įgyti įpročiai dažniausiai ir toliau gyvenime išlieka nepakitę. Apskaičiuota, kad Europos Sąjungoje, iš jos ir Lietuvoje, 22 mln. vaikų turi antsvorį. Iš jų daugiau kaip 5 mln. yra nutukę.

Sveika mityba gali tapti svarbia priemone užtikrinant, kad mažėtų nutukimų ir vėliau gyvenime kylančių rimtų sveikatos problemų, tokių kaip kraujagyslių ligos ir susirgimai 2 tipo diabetu. Tyrimai rodo, kad sveiki mitybos įpročiai susiformuoja vaikystėje. Daug vaisių bei daržovių vaikystėje valgę asmenys ir toliau jų vartoja pakankamai.

 

Pasaulio sveikatos organizacijos rekomenduojama vaisių ir daržovių dienos norma vienam asmeniui yra 400 gramų. Lietuvoje tai sudaro tik apie 260 gramų. Lietuvoje nebuvo atliekami tyrimai apie vaisių ir daržovių suvartojimą vaikų tarpe, tačiau ES finansuojamas Pro-Children projektas atliko tyrimą keliose ES valstybės ir nustatė, kad vidutiniškai tik 17,6 proc. 11 metų vaikų pasiekia rekomenduotiną 400 gramų per dieną normą.

 

Tikimės, kad įgyvendinant programą vaikai išmoks vertinti vaisius ir daržoves ir įgys supratimą apie vaisių ir daržovių vartojimo teigiamą poveikį sveikatai.
Mokyklos, norinčios dalyvauti programoje, turėtų kreiptis į VĮ Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūrą (telefonas pasiteirauti: 8 5 268 5065).

 

www.mazeikiai.lt informacija.