Vakaro tema: 10 žiemos atostogų idėjų

Alfa.lt

 Kalnai, slidės, snieglentės, ledas, pačiūžos – sezonas įsibėgėja! Tačiau, nors žiemos sporto entuziastų Lietuvoje vis daugėja, nemažai žmonių vis dar nemainytų ramaus vakaro prie spragsinčio židinio į sniego ir šalčio teikiamus malonumus. O be reikalo.
Vardijame 10 idėjų, kaip galima praleisti puikias žiemos atostogas. Tinka ir tiems, kurie prisiekė niekada nelipti ant slidžių, ir tiems, kurie nuo jų nulipę dar turi jėgų naujiems potyriams!

Šiaurės pašvaistės

Šiaurės pašvaistę (Aurora borealis), būdingą Šiaurės pusrutulio poliariniam regionui, nedvejodama įtraukčiau į dalykų, kuriuos būtina pamatyti bent kartą gyvenime, sąrašą. Tokios poliarinės pašvaistės matomos naktį ir spindi žalsva, žydra, geltona bei violetine spalva. Šį gamtos fenomeną sukelia Saulės vėjas, priverčiantis švytėti viršutinius atmosferos sluoksnius.

 

Šiaurinėje Skandinavijos dalyje Šiaurės pašvaistes giedromis naktimis galima stebėti nuo rugsėjo iki balandžio mėnesio. Norintys išvysti šį gamtos stebuklą paprastai vyksta į Norvegijos miestus – Tromsę ir Nordkapą, kurie garsėja itin ryškiai matomomis Šiaurės pašvaistėmis. Tromsė laikoma Arkties sostine, joje rengiami Šiaurės pašvaistės festivaliai. Šiaurės pašvaistes taipogi galima išvysti Šiaurės Amerikos žemyne – Aliaskoje, Ferbankse. Čia intensyviausios pašvaistės – nuo gruodžio iki kovo mėnesio. Be to, vietiniai gyventojai rekomenduoja stebėjimui pasirinkti jauną mėnulį, kadangi tuo metu pašvaistės matomos ryškiau.

 

Šunų kinkiniai

Jei galvojate, kad važiuodami šunų kinkiniu ramiai įsisupsite į šiltą pledą ir nuobodžiausite – klystate. Tai yra nesibaigiantys nuotykiai, ištvermės išbandymas, puikūs apylinkių vaizdai ir proga susitaikyti su pačiu savimi… Pasivažinėjimo šunų kinkiniais kompanijos siūlo įdomius maršrutus eskimų, samių, lapių keliais ir takeliais, tad šia pramoga galima mėgautis keletą dienų ar net visą savaitę keliaujant kinkiniu nuo vienos miškų trobelės iki kitos.

 

Šunų kinkinių tėvynė yra Šiaurės šalys – nuo seno šia transporto priemone naudojosi vietiniai Aliaskos, šiaurinės Kanados, Grenlandijos, Sibiro, Laplandijos gyventojai. Paprastai vienas roges traukia nuo 8 iki 16 šunų. Vienas iš svarbiausių tokio kinkinio bruožų yra gera komanda. Kiekvienas kinkinio šuo turi savo vietą, o svarbiausios jų savybės – noras bendradarbiauti, paklusnumas, drąsa, ištvermė ir aistra bėgimui.

 

Jei vis dėlto netrokštate patys išbandyti pasivažinėjimo šunų kinkiniu, galite nuvykti į tokių kinkinių lenktynes, kurios organizuojamos Skandinavijoje, Alpių šalyse, Kamčiatkoje, Kanadoje, Aliaskoje. Beje, šunų kinkinių lenktynės rengiamos ir Lietuvoje.

 

Ledo viešbučiai

Švedija, Norvegija, Suomija, Kanada, Grenlandija – tai kraštai, kuriuose jau ne vienerius metus siūloma apsigyventi ir nakvoti patalpose, kur oro temperatūra dažniausiai siekia kelis laipsnius žemiau nulio. Gerai, kad į kambario kainą įeina itin šiltas miegmaišis. Vienas didžiausių tokias paslaugas siūlančių viešbučių „Ice Hotel“ yra įsikūręs Švedijoje, Jukkasjärvi vietovėje, esančioje už Poliarinio rato, ir šiemet švenčiantis 20-ojo sezono jubiliejų. Paradoksalu, tačiau šio viešbučio svečiai kviečiami apšilti į ledo barą.

 

Įsivaizduoju, nėra jau taip lengva sugundyti potencialius klientus, tad viešbučio administracija neriasi iš kailio ir bando pasiūlyti platų paslaugų spektrą – ledo masažą, pasivažinėjimą šunų kinkiniais ir sniego automobiliais, Šiaurės pašvaistės stebėjimą. Čia taip pat galima susipažinti su vietinių samių kultūra, išmokti skaptuoti ledo skulptūras ar linksmai atšvęsti su draugais. Beje, šis šaltas malonumas nebus labai pigus – už dvivietį ledo kambarį teks pakloti apie 1200-1600 Lt.

 

Maudynės karštosiose versmėse

Karštosios, arba geoterminės, versmės – tai natūraliai iš žemės gelmių trykštantis vanduo, kurį sušildo magma. Islandija garsėja savo karštosiomis versmėmis ir geizeriais. Čia populiaru maudytis tiek natūraliuose, tiek dirbtiniuose gydomųjų savybių turinčio vandens telkiniuose ir baseinuose. Maudynes terminio vandens baseinuose siūlo ir kai kurie Alpių kalnų slidinėjimo kurortai. Sunku atsispirti tam jausmui, kuris užplūsta panirus į karštą vandenį ir grožintis putliomis snaigėmis, krintančiomis čia pat į vandenį, ar beribiame danguje įsižiebusiomis žvaigždėmis…

 

 

 

Pasivaikščiojimas specialiais sniego batais

Sniegbačiai – tai platūs ir plokšti batai, kurie negrimzta net ir brendant per itin gilų sniegą. Pasivaikščiojimas šiais specialiais batais gali atrodyti niekuo neypatingas tol, kol šios pramogos neišbandysite. Sniegbačiai leidžia pasijusti lengvu tarsi snaigė. Taip galima keliauti nepramintais takais, ten, kur šiaip žmogaus koja neužklysta, ir grožėtis nuostabiais žiemos vaizdais.

 

Laipiojimas ledu

Kopimą ledu naudojantis specialiais tam tikslui pritaikytais kabliais ir batais galima išbandyti ne tik žiemą – nemažai amžino įšalo ledynų ir kalnų viršūnių yra ir Europoje. Vis dėlto, žiemos metu galima aptikti kur kas daugiau apledėjusių vietų, pavyzdžiui, vaizdingų užšalusių krioklių. Tačiau ši pramoga reikalauja patyrimo ir alpinizmo įgūdžių – labai dažnai tenka kopti visiškai vertikalia kryptimi.

 

Vaikščiojimas po kalnus

Lietuviai, atrodo, dar nėra atradę pasivaikščiojimų džiaugsmo, tačiau lankantis užsienio kalnų kurortuose akivaizdu, kad vaikščiojimas (angl. hiking) gryname ore yra viena iš mėgstamiausių žiemos pramogų. Paprastai čia būna įrengtos specialios trasos pėstiesiems keliautojams – pro apsnigtus miškus, vaizdingas kalnų perėjas, jaukius kalnų kaimelius.

 

Tarptautinio lygio kalnų kurortuose galima rasti trasų, tinkamų įvairaus fizinio pasirengimo žmonėms: nuo kelių valandų pasivaikščiojimų iki visą dieną trunkančių iškylų, kurių metu tenka įveikti kelias dešimtis kilometrų. Šios trasos taipogi tinka šiaurietiško ėjimo (angl. Nordic walking) mėgėjams. Išsirengus į žygį pėsčiomis žiemą, itin svarbu yra tinkamai apsirengti ir avėti kokybiškus batus.

 

Prisiminti vaikystę su rogutėmis

Ar prisimenate tą vaikystės kalniuką, nuo kurio per pusnis skriejote su rogėmis? Tačiau visada šis malonumas turėdavo vieną didelį trūkumą – atgal į kalno viršūnę tekdavo kopti ilgai ir nuobodžiai. Daugumoje Alpių kalnų slidinėjimo kurortų, o taip pat ir kitose kalnų šalyse, yra įrengtos specialios trasos, skirtos nusileisti nuo kalno rogutėmis. Ten galima čiuožti su vėjeliu kokius 1-2 kilometrus, o po to be didesnių pastangų užkilti į kalną keltuvu. Argi ne smagu prisiminti vaikystę?

 

Karnavalai

Vasaris – karnavalų metas, tad planuojant žiemos atostogas galima įtraukti ir apsilankymą viename iš garsiųjų karnavalų. Žinomiausi karnavalai Europoje, pritraukiantys minias smalsuolių – tai Venecijos karnavalas Italijoje, Fastnacht karnavalai Vokietijos ir Šveicarijos miestuose. Vis dėlto, bene labiausiai pasaulyje garsūs yra triukšmingieji Brazilijos karnavalai, kur trankūs muzikos garsai ir įspūdingi sambos mokyklų pasirodymai priverčia linksmintis bei šokti net ir didžiausius skeptikus.

 

Sustingęs ledynų grožis

Milžiniški šimtmečiais neištirpstantys ledynai glūdi įvairiausiuose pasaulio kraštuose, tačiau bene gražiausius ledynų vaizdus galima pamatyti Pietų Amerikoje esančioje Ugnies Žemėje.

 

Pasakiško grožio ledynai, užšalę ir tebešniokščiantys kriokliai, paslaptingos įlankos ir boluojančios kalnų viršūnės – šias grožybes galima išvysti piečiausiame Pietų Amerikos žemyno krašte.