Ar tikrai, valgant naktį, storėjama?

Alfa.lt

 Sveikatos žurnalai siūlo daugybę būdų, kaip pakeisti valgymo įpročius, kad numestume svorio. Vienas iš dažniausiai pasitaikančių patarimų – nevalgyti naktimis.

Argumentai atrodo logiški – valgydami vakare ar prieš eidami miegoti – nespėjame sudeginti suvartotų kalorijų ir jos virsta riebalais, be to, vakarais sulėtėja medžiagų apykaita.

Tačiau tyrimas, kuriame dalyvavo 2,500 įvairaus svorio žmonių, parodė, kad paros laikas, kada buvo valgoma, neturi jokios įtakos svorio augimui.

 

Prarasti svorį yra vienintelis kelias: suvalgyti mažiau kalorijų, negu sudegina mūsų kūnas.

Dietologė Rūta Petereit apie įprotį užkandžiauti naktį, sakė: „Naktinis valgymas priskiriamas prie valgymo sutrikimų, tad jeigu dieną valgoma nereguliariai, vakarinis ar naktinis valgymas iš tiesų gali turėti įtakos žmogaus kūno masei.“ Pasak mitybos specialistės, tokį sutrikimą reiktų gydyti.

 

„Reguliarus valgymas žmogui yra būtinas, o jei valgoma nereguliariai ir nesilaikoma mitybos rėžimo, gali kilti rimtų sveikatos problemų. Žinoma, tiesos teiginyje, kad žmogaus svoris tiesiogiai priklauso tik nuo suvartoto kalorijų kiekio, yra, bet labai abejoju, ar Lietuvoje yra žmonių, kurie valgo tik naktį“, – kalbėjo R. Petereit.

 

Į klausimą, kodėl daugelyje įvairiuosių straipsniuosnių apie lieknėjimą teigiama, jog vienas iš efektyvių kūno formų dailinimų būdų – nevalgyti vakare nuo 18 valandos, dietologė atsakė:

„Svarbu nevalgyti likus trims valandoms iki miego. Pavyzdžiui, jei miegoti einate vėliau, tarkim 23 val., tai 20 val. suvalgius vakarienę nieko blogo tikrai nenutiks. Jei miegoti einate ypač vėlai, daug valgyti nerekomenduojama, bet toks lengvas užkandis kaip obuolys ar stiklinė sulčių tikrai nepakenks. Šie naktipiečiai turėtų būti valgomi likus valandai iki miego.“

 

Dietologės teigimu, dažnai žmonės lengvai patiki įvairiais mitais, susijusiais su mityba: „Ypač moterys, pasiryžusios sulieknėti, labai valingai nieko nevalgo nuo 18 ar net nuo 16 valandos, bet tai laukiamo efekto neduoda.“

 

Pasak R. Petereit, efektyviai naktinį alkį malšina skysčių gurkšnojimas: „Žmogus mažiau nori valgyti, kai nuolat ką nors gurkšnoja. Tai gali būti nesaldinta arbata (bet nelabais stipri), sultys ar vanduo. Žinoma, sveikiausia gerti kokybišką vandenį“. Dietologė rekomendavo per dieną nedideliais kiekiais išgerti apie litrą skysčių.