Seimas nutarė: nepilnamečiams nereikia žinoti, iš kur jie atsirado

Alfa.lt

 Ketvirtadienį parlamentas pakartotinai ėmėsi svarstyti daug diskusijų visuomenėje sukėlusį Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo informacijos poveikio įstatymo projektą ir galutinai nusprendė iš įstatymo išbraukti nuostatą, kad informacija apie homoseksualius, biseksualius ir poligaminius santykius nepilnamečiams yra žalinga.

Konservatoriaus Gintaro Songailos teiktai pataisai, kad nepilnamečiams žalinga ne visa informacija apie lytinius santykius, o tik apie homoseksualius, biseksualius ir poligaminius santykius šįkart palaikė tik 29 parlamentarai. Prieš buvo 13 parlamentarų, o 41 susilaikė.

 

Ketvirtadienį Seimas, įstatymą svarstęs beveik dvi valandas, pritarė visam įstatymui po svarstymo.

Buvo siūloma nubalsuoti dėl įstatymo ir priėmimo stadijoje taikant ypatingą skubą, tačiau tam sutrukdė galimai homofobiškų nuostatų autorius G. Songaila, pasiūlęs neskubėti ir įstatymo priėmimą atidėti ateičiai nedalyvaujant balsavime. Tuomet neatlaikė premjero Andriaus Kubiliaus nervai.

 

„Siūlau nustoti čia kovoti ir aiškintis, kas labiau kovoja prieš kokias nors nuodėmes. Turime apsaugoti jaunimą nuo tos informacijos, kuri jiems pavojinga. O visi ginčai ir diskusija, ar nuostata lytiniai santykiai ir draudimas agituoti apima ir homoseksualius santykius, toliau yra tuščia“, – pyktelėjęs kalbėjo A. Kubilius.

 

Tačiau dauguma Seimo narių palaikė G. Songailos nuomonę ir turint balsuoti dėl viso įstatymo salėje nebebuvo 71 Seimo nario – tik dalyvaujant bent pusei parlamentarų įstatymas galėjo būti priimtas.

 

Nevykdė Seimo valios?

Dalis Seimo narių ketvirtadienį piktinosi, kad dėl Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto noro dar kartą peržiūrėti įstatymą. Esą taip komitetas pažeidė „Seimo valią“ laikyti žalinga nepilnamečiams tik informaciją apie homoseksulius, biseksualius ir poligaminius santykius.

 

„Supuvusi Europa žūtbūt kovoja, kad vaikas nebūtų saugomas nuo iškrypėlių. <…> Reikia pripažinti, kad supuvusios Europos politikų spaudimui pasidavė ir Lietuvos parlamentas“, – sakė „tvarkietis“ Petras Gražulis.

 

„Darbietis“ Mečislovas Zasčiurinskas tikino, kad ŠMKK „patobulintame“ įstatyme išbraukus sąvokas apie homoseksualius, biseksualius ir poligaminius santykius, nebeliko Seimo valios. O itin kritiškai visuomet apie Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamos informacijos įstatymą nuolat pasisakantys socialdemokratai ketvirtadienį pirmą kartą pagyrė ŠMKK projektą.

 

„Norėčiau pagirti ŠMKK, kad jis atsisakė tos skandalingos nuostatos dėl homoseksualių, biseksualių ir poligaminių santykių, dėl kurių man net kai kurie ambasadoriai yra grasinę, kad Lietuva bus išmesta iš Europos sąjungos. Labai džiaugiuosi, kad išmetėme šias nuostatas“, – Seime sakė socialdemokratė Birutė Vėsaitė.

 

Šeimos teises apsaugos

Tuo tarpu dauguma konservatorių, kurių atstovas Gintaras Songaila ir buvo pasiūlęs dar kartą į įstatymą įtraukti nuostatas dėl homofobijos, ketvirtadienį laikėsi jau kiek nuosaikesnės pozicijos. Jų nuomone, pakaks, kad įstatyme žalinga bus įvardijama tokia informacija, kuria niekinamos šeimos vertybės, skatinama kitokia, negu Lietuvos Respublikos Konstitucijoje ir Lietuvos Respublikos civiliniame kodekse įtvirtinta, santuokos sudarymo ir šeimos kūrimo samprata.

 

„Tai yra blogesnė versija, tai yra atsitraukimas atgal, bet tai yra kompromisas“, – sakė parlamentaras Paulius Saudargas. Jam pritarė ir partijos kolega Mantas Adomėnas teigdamas, jog tokia nuostata užtikrins svarbiausios Konstitucinės vertybės – šeimos – teisę auginti vaikus taip, kaip ji nori.

 

„Čia klausimas ne apie žmogaus teisių pažeidimus, o apie teisę Lietuvoje ugdyti vaikus taip, kaip šeimoms atrodo reikalinga. Čia klausimas apie šeimų teises. <…> Konstitucija sako, kad šeima tai vienas vyras ir viena moteris – nieko daugiau ir nieko mažiau. Todėl taip ir turime suprasti“, – sakė M. Adomėnas.

 

Vieni pyko, kiti juokėsi

Tuo tarpu daugiausiai pataisų, kurias Seimas ketvirtadienį turėjo dar kartą svarstyti, įstatymui pasiūlę parlamentarai šįkart užuot aktyviai gynę savo nuomonę teigė, kad jiems jau „tas pats“.

 

„Darykite ką norite. Man jau tas pats“, – sakė socialdemokratė Aušrinė Marija Pavilionienė atsiimdama visas savo siūlytas pataisas. Taip pat pasielgė ir konservatorius Saulius Stoma.

 

Tuo tarpu ilgamečiai parlamentarai parodė išugdytą kantrybę ir, užuot piktinęsi, linksmino pavargusius kolegas.

„Tai, kad taip ilgai svarstome šį įstatymą rodo, kad Seimas bent jau nėra frigidiškas“, – juokėsi Č. Juršėnas.

Premjeras A. Kubilius klausė kolegos „specialisto“ Algimanto Dumbravos ar poligaminiai santykiai nėra lytiniai santykiai. „Gal čia aš ko nors nesuprantu?“, – domėjosi prmejeras.
O„darbietis“ Kęstutis Daukšys juokėsi, kad, „jeigu premjeras nebesupranta, kas yra lytiniai santykiai, tai, matyt, Lietuva be ateities, nes vaikų nebus“.

 

Alfa.lt primena, kad Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo informacijos poveikio įstatymas Seime svarstomas nuo liepos, kai parlamentarai į jį įrašė, kad draudžiama nepilnamečiams propaguoti homoseksualius, biseksualius ar poligaminius santykius.

 

Tokią nuostatą žmogaus teisių gynėjai pavadino homofobiška. Įstatymą buvo vetavęs kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus, tačiau Seimas tuomet jo veto atmetė.
Europos Parlamentas rugsėjį paragino Lietuvos Seimą pakeisti įstatymą, jį kritikavo ir nevyriausybinės organizacijos „Amnesty International“ bei „Human Rights Watch“.

 

Prezidentės Dalios Grybauskaitės sudaryta darbo grupė pateikė savo pataisas Seimo priimtam, tačiau dar neįsigaliojusiam Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymui.