Nelegaliems darbuotojams bus numatytos piniginės baudos

Vyriausybė žada nustatyti pinigines baudas už nelegalų darbą ne tik darbdaviams, bet ir įsidarbinantiems. Be to, žadama išplėsti Darbo inspekcijos įgaliojimus, kitaip apibrėžti, kas yra darbo pradžia.

Baudos nelegaliai dirbantiems turi būti suderintos su jau numatytomis sankcijomis už atitinkamus teisės pažeidimus.

 

Gegužės viduryje Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pateiks visus reikalingus teisės aktų projektus. Tada bus galima kalbėti apie konkrečias sankcijas.

 

Pasak ministro Remigijaus Šimašiaus, nėra kalbama apie jau egzistuojančių baudų didinimą nelegalius darbuotojus turintiems darbdaviams. Esą jos ir dabar jau nemenkos – iki 10 tūkstančių litų. Be baudų yra ir kitų poveikio priemonių. Apie jas išsamiau bus galima kalbėti, kai bus projektai.

 

Teisingumo ministerijos vadovas pastebėjo, kad bus ieškoma receptų, kaip atskirti dirbantį nelegaliai savo noru ir žinantį apie tai, nuo to, kuris priverstas dirbti nelegaliai, kartais netgi apie tai nė neįtariantį. Tokie darbuotojai, anot ministro, nebus baudžiami.

 

Kartu turėtų būti supaprastintos legalaus įsidarbinimo galimybės, pavyzdžiui, auklėms ar namų tvarkytojoms. Tai esą irgi turėti sumažinti nelegalaus darbo apimtis.

 

Oficiali statistika rodo, kad nelegalus darbas sparčiai plinta: praėjusiais metais nelegaliai dirbo 6678 asmenys, arba 44 procentais daugiau nei užpernai.

 

Neoficialiai skaičiuojama, kad nelegalaus darbo apimtys Lietuvoje yra maždaug dešimteriopai didesnis.

 

Šaltinis: diena.lt

 

{parasas}