Ypatingas dėmesys pirotechnikos priemonių naudojimui ir prekybos kontrolei

 Artėjant Šv. Kalėdų ir Naujųjų metų šventėms labai aktuali tampa pirotechnikos priemonių naudojimo problema. Kiekvienais metais Lietuvoje šventinę nuotaiką temdo nelaimingų įvykių šešėlis.  Siekdami užtikrinti tinkamą civilinių pirotechnikos priemonių apyvartą, užkardyti pažeidimus, susijusius su prekyba civilinėmis pirotechnikos priemonėmis ir jų laikymu ar naudojimu draudžiamose vietose ir draudžiamu laiku, policijos ir priešgaisrinių gelbėjimo valdybų pareigūnai  nuo 2009 m. gruodžio 8 d. iki 2010 m. sausio 3 d. ypatingą dėmesį skirs pirotechnikos priemonių naudojimo ir prekybos kontrolei.

 

Bus tikrinamos pirotechnikos priemonių prekybos vietos, taip pat galimos civilinių pirotechnikos priemonių neteisėtos prekybos ir naudojimo vietos (turgavietes, kioskus, paauglių susibūrimo vietas ir pan.), prižiūrima, kaip laikomasi pirotechnikos priemonių naudojimo tvarkos viešose vietose.

 

Draudžiama:

naudoti  ir parduoti civilines pirotechnikos priemones arčiau kaip 75 metrai nuo mokyklų, vaikų darželių; 

naudoti civilines pirotechnikos priemones arčiau kaip 75 metrai nuo gydymo ir reabilitacijos įstaigų, kulto, šarvojimo patalpų, jeigu tai nesuderinta su atsakingais už šių pastatų (statinių) ar patalpų eksploatavimą asmenimis, taip pat kitose savivaldybės tarybos uždraustose vietose;

naudoti civilines pirotechnikos priemones nuo 22 val. iki 6 val., išskyrus švenčių dienomis, taip pat per masinių pramogų renginius, kai nustatyta tvarka išduotas leidimas juos rengti; 

naudoti ir parduoti civilines pirotechnikos priemones, kurių garantijos laikas pasibaigęs; 

naudoti civilines pirotechnikos priemones ne pagal paskirtį; 

naudoti ir parduoti akivaizdžiai mechaniškai ar kitaip pažeistas, deformuotas civilines pirotechnikos priemones; 

naudoti ir parduoti civilines pirotechnikos priemones neturintiems teisės jas įsigyti; 

naudoti ir parduot civilines pirotechnikos priemones asmenims, apsvaigusiems nuo alkoholio, narkotikų, psichotropinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų; 
naudoti ir parduoti savos gamybos pirotechnikos priemones. 

 

Atsakomybė už pirotechnikos priemonių įsigijimo, naudojimo nustatytos tvarkos pažeidimus numatyta Lietuvos Respublikos administracinių teisių pažeidimų kodekso 176 ¹ straipsnyje (įspėjimas arba bauda nuo penkiasdešimties iki vieno šimto litų su pirotechnikos priemonių konfiskavimu ar be konfiskavimo).

 

Tokie pat veiksmai, padaryti asmens, bausto administracine nuobauda už šio straipsnio pirmojoje dalyje numatytą pažeidimą, – užtraukia baudą nuo vieno šimto iki dviejų šimtų litų su pirotechnikos priemonių konfiskavimu ar be konfiskavimo.

 

Šio straipsnio pirmojoje dalyje numatytas pažeidimas, padarytas nepilnamečių nuo keturiolikos iki šešiolikos metų, – užtraukia įspėjimą arba baudą tėvams ar juos atstojantiems asmenims nuo penkiasdešimties iki vieno šimto litų su pirotechnikos priemonių konfiskavimu ar be konfiskavimo.

 

Pagal Lietuvos Respublikos administracinių teisių pažeidimų kodekso 167 ¹ straipsnį ,,Civilinių pirotechnikos priemonių importo, eksporto, gabenimo tranzitu, įvežimo, išvežimo, laikymo, pardavimo, sunaikinimo, apskaitos nustatytos tvarkos pažeidimas“, užtraukia baudą nuo dviejų šimtų iki keturių šimtų litų.

 

Tokie pat veiksmai, padaryti asmens, bausto administracine nuobauda už šio straipsnio pirmojoje dalyje numatytą pažeidimą, – užtraukia baudą nuo penkių šimtų iki vieno tūkstančio litų su pirotechnikos priemonių konfiskavimu ar be konfiskavimo.

 

Kasmet, prieš šventes, organizuojami reidai, tikslu išaiškinti nelegalią prekybą pirotechnikos priemonėmis, reaguojama į kiekvieną gyventojų pranešimą apie sproginėjančias petardas kiemuose, gatvėse neleistinu laiku, vykdomos kitos prevencijos priemonės.

 

Primename, kad fejerverkus reikia įsigyti tik specializuotose parduotuvėse arba laikinos prekybos vietose, turinčiose policijos ar savivaldybės išduotus leidimus. Nesusigundykite turgaus ar gatvės prekeivių siūlomais pirotechnikos gaminiais, nes jų parduodama produkcija įvežama nelegaliai ir dažniausiai būna nesertifikuota. Pirotechnikos priemones gali įsigyti tik 18 metų sulaukę asmenys.

 

Jei norime šventes pasitikti ir pažymėti sveiki, laimingi, gerbkime iki švenčių kitų žmonių ramybę, perspėkime ir kontroliuokime savo vaikus, nepraeikime abejingi pro pirotechnikos gaminius sprogdinančius vaikus, o šventės dienomis ir naktį būkime atsargūs ir drausmingi – pirotechnikos priemones naudokime taip, kaip reikalauja instrukcijos. Saugių Jums artėjančių švenčių!

Apie visus daromus ar padarytus teisės pažeidimus, susijusius su pirotechnikos priemonių panaudojimu, galite pranešti Mažeikių rajono policijos komisariatui tel.: 02, 112, 981 50 arba pasitikėjimo telefonu 980 84.

 

www.infomazeikiai.lt