Dėl ligos plaukų netekusios seserys į mokyklą eis be perukų

Alfa.lt

 Kaip ir dauguma mergaičių, Emily ir Faye Sandford svajojo būti princesėmis ilgais, spindinčiais plaukais, rašo Dailymail.co.uk.

Tačiau devynerių ir vienuolikos metų seserys neteko plaukų dėl plikimą sukeliančios ligos – alopecijos.

Mergaitės stengiasi nepasiduoti liūdesiui, tad nusprendė savo perukus palikusios namuose į mokyklą eiti plikomis galvomis.

 

Mergaičių motina Paula sakė, kad jos dukros pačios nusprendė eiti į mokyklą be perukų ir aplinkiniams pasirodyti tokios, kokios yra.

„Jos ėmė pasitikėti savimi, kas anksčiau būtų buvę neįmanoma, – sakė ji. – Joms buvo skaudu prarasti plaukus, jos turėjo daug iškentėti. Didžiuojuosi dukromis, kad joms pavyko su tuo susitaikyti.“

 

Jaunesnioji sesuo Faye plaukų neteko, kai ji buvo vos pustrečių metų, 2002 metais. Kad ir kaip mergaitės motina bandė paslėpti plikimą įvairiomis šukuosenomis, kai Faye buvo penkeri, nuplikimas buvo toks stiprus, kad niekas nebegalėjo padėti.

 

Vyresnioji sesuo pradėjo plikti, kai jai buvo penkeri. Kai plikimo nebebuvo galima nuslėpti, motina nusprendė dukrai nupirkti peruką, be kurio mergaitė iš namų neišeidavo.

 

Mergaičių motina ir tėvas Davidas, padedant draugams, mokytojams ir Alopecijos pagalbos bendruomenei, padėjo mergaitėms susitaikyti su liga.

 

Alopecija susergama, kai organizmo imuninė sistema per klaidą ima atakuoti plaukų svogūnėlius. Dažniausiai plaukų netenkama tik dalyje galvos, tačiau kartais nuplinkama ir visiškai. Kartais plaukai atauga.

 

Mokslininkai vis dar tiksliai nežino, kodėl susergama šia liga, tačiau įtariama, kad tai gali būti genetinis susirgimas. Pasaulyje 1 proc. žmonių populiacijos serga alopecija.