Vakaro tema: Penkios priežastys, kodėl žmonės skaito kitų SMS žinutes

Alfa.lt

 Turbūt ne vieno elektroninį paštą buvo pasiekęs pranešimas, siūlantis įdomią paslaugą: „Norite skaityti svetimus SMS?“ Kažkokia užsienio kompanija siūlė įsigyti specialią kompiuterinę programą, kur galima persisiųsti SMS iš bet kurio telefono numerio, o pačiam likti anonimu. Iš tikrųjų ta programa – vien pinigų „išmušinėjimas“ iš patiklių žmonių ir rimtas virusas kompiuteriams.

 

Tačiau smalsios moterys nenusimena: nors minėtas svetimų laiškų skaitymo būdas tik akių dūmimas, vis tik galima ir be siūlomos paslaugos peržiūrėti SMS pranešimus kituose mobiliuosiuose telefonuose. Priežastys, kodėl žmonės skaito kitų SMS pranešimus, gali būti įvairios.

 

1. Žinoti – „jėga“

Daugeliui žmonių žinoti savo antrosios pusės konkrečias gyvenimo detales tiesiog būtina. Nesvarbu, ar tai būtų asmeninis gyvenimas, darbas, bendravimas su tėvais, ar tiesiog susirašinėjimas su draugais. Kartais moterys galvoja, kad negali būti partnerio asmeninio gyvenimo be jų įsikišimo, todėl nieko blogo nėra ir skaityti jiems adresuojamas SMS žinutes.

 

Iš tikrųjų visai tikėtina, kad paskui joms iškils gerokai daugiau klausimų nei sulauks atsakymų. Juk SMS pranešimai – tai tarsi „iškirptos“ pokalbių frazės. Todėl vien iš jų negalima spręsti apie žmogaus elgesį ir tikrus jo ketinimus.

 

2. Nepasitikėjimas, pavydas

Būtent pavydas ir nepasitikėjimas – pagrindinės priežastys, dėl kurių taip norisi kišti nosį į svetimą telefoną ir perskaityti žinutes. Tai kaip liga, didžiulis noras sekti, įtarinėti ir apkaltinti neištikimybe savo mylimą žmogų. Juo labiau jei jis anksčiau buvo „pastebėtas“ einantis „į kairę“: flirtuojantis ir itin šiltai bendraujantis su kita moterimi, t. y. vyras elgėsi taip, kad buvo galima labai lengvai išprovokuoti patologinį pavydą.

 

Iš tikrųjų saikingas, sveikas pavydas net naudingas. Jis gali atgaivinti poros santykius, įnešti naujumo, net aistros. Tačiau jei tarp partnerių nėra pasitikėjimo, o pavydas peržengia visas ribas, kažin ar tokie santykiai bus geri ir ilgalaikiai. Tokiu atveju šeimos gyvenimas apskritai gali pavirsti pragaru.

 

3. Tiesiog iš smalsumo

Žinoma, tai ne priežastis, kad būtų galima lįsti į savo antrosios pusės asmeninį gyvenimą. Tačiau vis dėlto daug moterų būtent taip ir teisinasi: perskaitė žinutes iš smalsumo. Juk įdomu, ką mylimas žmogus, kai jos nėra šalia, veikia, su kuo susitikinėja, kaip praleidžia laiką, su kuo susirašinėja.

 

Aišku, iš smalsumo dar niekas nemirė. Tačiau pernelyg didelis smalsumas gali gerokai pakenkti poros santykiams. Mat toli gražu ne kiekvienas vyras atleis SMS žinučių skaitymus jo mobiliajame telefone net ir dėl tokios iš pirmo žvilgsnio nekaltos priežasties.

 

4. Įtarinėjimai

Šiuo atveju viskas labai paprasta: jei moteris paprašo savo draugo ar vyro leisti perskaityti jam siųstus pranešimus, o jis ima išsisukinėti, sakyti, kad tai jo asmeninis reikalas, slėpti telefoną arba įjungti šiai paslaugai skirtą atitinkamą kodą, kad ji negalėtų atidaryti, tampa dvigubai įdomiau. Vadinasi, jis kažką slepia. Moterų nebeapleidžia mintis, kad jis turi kitą moterį ar meilužę. Tikėtina, kad įtarimai gali pasiteisinti arba ne. Kitaip tariant, „50 ant 50“.

 

5. Telefonas pasitaikė po ranka

Gana kvaila, bet kartais labai gerai „suveikianti“ priežastis. Moteris sėdi namuose, o vyras užsidarė vonios kambaryje. Žiūri, jo mobilusis telefonas guli tiesiog jai prieš akis. Aišku, susilaikyti sunku… Iš tikrųjų telefonas taip pat gali gulėti ir esant vyrui. Bet juk tada nekiltų noras perskaityti, su kuo jis susirašinėja.

 

Tikrintojai trūksta pasitikėjimo savimi

Pasak psichologų, žmonėms, mėgstantiems skaityti svetimas SMS žinutes, trūksta dėmesio. Į svetimus telefonus nosį kiša paprastai pavydžios ir nepasitikinčios savo partneriais moterys. Todėl anksčiau ar vėliau jos vis tiek atranda būdą, kaip atlikti „reviziją“ vyro telefone. Tačiau šiuo atveju svarbiau ne kas revizuoja, o ką revizuoja. Ką jūs tokio padarėte, kad jumis taip nepasitiki? Taip pat reiškia, kad tikrintojai trūksta pasitikėjimo savimi. Gal reikėtų skirti jai daugiau dėmesio, dažniau pasakyti, kad mylite ją.

 

Kitų SMS skaitymas – tai kišimasis į žmogaus asmeninę laisvę

Juk SMS, elektroninis paštas ir kitos susirašinėjimo priemonės – tai asmeninio pobūdžio informacija. Skaitydami juos, kartu braunatės į to žmogaus asmeninį gyvenimą. Svarbiausia, kad po to iškyla daug problemų ir abejonių. Įdomiausia tai, kad perskaitę svetimas žinutes, jūs ne tik nenusiraminsite, bet atsiras dar didesnis nepasitikėjimo jausmas ir liguistas pavydas bei įtarumas.

 

Be to, psichologų tvirtinimu, svetimų SMS žinučių skaitymas – tai ne tik kišimasis į žmogaus asmeninę laisvę, bet ir nepagarba žmogui. Taip pat tai savotiškas psichologinis spaudimas ir akivaizdus įrodymas, kad tarp partnerių nėra pasitikėjimo. Bet kokia psichologinio pobūdžio prievarta, nesvarbu, atvira ar paslėpta, griauna santykius iš pamatų. Todėl pernelyg „smalsūs“ žmonės gali sumokėti didžiule kaina už abejotinos informacijos patenkinimą.

 

Dauguma skaičiusiųjų svetimas SMS žinutes apsimeta, kad nieko nežino

Neseniai buvo atlikti tyrimai šia tema ir paaiškėjo, kad šis klausimas ganėtinai aktualus ne tik moterims, bet ir vyrams. Todėl skaitytojus supažindiname su atlikto tyrimo „Ar kada nors skaitėte SMS svetimame telefone?“ rezultatais.

 

• Neskaičiau – 167 žmonės (20,22 proc.)

• Skaičiau, tačiau apsimečiau, kad nieko nežinau – 428 žmonės (51,82 proc.)

• Skaičiau, o paskui pakėliau tokį skandalą! – 145 žmonės (17,55 proc.)

• Skaičiau, o atsiliepimą parašiau buvusiam (-iai) – 15 žmonių (1,82 proc.)

• Man tas pats – 50 žmonių (6,05 proc.)

• O gal jis (ji) gerai paslepia galus? – 21 žmogus (2,54 proc.)

 

Ar kada nors bent trumpam susimąstėte, ką darytumėte jūs, jei taip pat ir su jumis pasielgtų? Tai ar verta tuščiai nervintis ir gadinti sau nuotaiką?