Vakaro tema: Gyventi susidėjus – spąstai moterims

Alfa.lt

 Turbūt bet kuri moteris pasakys, kad gyvendama su vyru nesusituokusi laiko save ištekėjusia moterimi. Tačiau vyrai tvirtai įsitikinę, kad jie – laisvi. Gyventi susidėjus – geriausia, kas gali būti vyro gyvenime.  Žvelgiant iš šiuolaikinio vyro pozicijos, žinoma, jei jis negyvena Australijoje, kur net meilužės teisės ginamos įstatymu, gyventi be įsipareigojimų ir atsakomybės, kitaip tariant, susidėjus – geriausia, kas tik gali būti jo gyvenime.

 

Kodėl vyrai taip elgiasi?

Pirmiausia dėl to, kad jiems tai – labai patogu. Nemokama tarnaitė, atsiprašau, sugyventinė, kuri kasdien padeda po nosimi sriubos lėkštę, visados išplauti marškiniai, kojinės ir apatiniai. Taip pat ir seksas. Jam nė kiek netrukdo jaustis laisvam, žvalgytis ir į kitas moteris, o pasitaikius progai nueiti ir „į kairę“. Svarbiausia, jis niekuo nerizikuoja: nei nekilnojamuoju turtu (jei prieš tai spėjo jo įsigyti), nei pinigais. Taip pat jis nejaučia ir jokios sąžinės graužaties. Juk jis nevertė moters kartu gyventi. Greičiausiai pati to norėjo!

 

Geriau „nelegalus“ vyras nei jokio

Moterims, kurios „nei laisvos, nei ištekėjusios“ tokia situacija – daug skausmingesnė. Kaip bebūtų keista, joms atrodo, kad gyvenant susidėjus – tai irgi šeima, tik beliko oficialiai įregistruoti santykius. Tačiau kodėl moterys sutinka ar net nori gyventi susidėjus?

 

Todėl, kad jos nuoširdžiai tiki, kad vyras gyvenimą kartu supranta kaip savotišką sutikimą vesti, tik beliks tai padaryti. Tuo tarpu kitos galvoja, kad geriau „nelegalus“ vyras nei jokio.

 

Beje, vardan teisybės reikia pasakyti, kad kai kurie gyvendami susidėję nori patikrinti savo jausmus, suderinamumą buityje. Tačiau pateisinti galima nebent tuos, kurie neskuba oficialiai įforminti savo santykių dėl karčios patirties ankstesnėje santuokoje.

 

Gerai, jei abu pasirengę gyventi susidėjus, nes finansiškai vienas nuo kito nepriklausomi, nesirengia pirkti bendro namo ir laimingi vien dėl to, kad myli vienas kitą. Statistikos duomenimis, žmonės, gyvenantys nesusituokę, užpildydami įvairias anketas apie šeiminę padėtį sako taip: 92 proc. moterų atsako „ištekėjusi“, o 85 proc. vyrų – „viengungis“. Kitaip tariant, moterys gerokai dažniau nepatenkintos „sugyventinės“ statusu.

 

Spaudas pase – tai kilpa ant kaklo

Ką besakytų nenorintis vesti vyras, jis visados suras tam priežasčių: „Svarbiausia – jausmai, o ne spaudas pase.“ Puiku. Jei tai jam taip nesvarbu, gal dėl moters galėtų padaryti tokį mažmožį: nueiti kartu į santuokos rūmus? Beje, jausmai turėtų būti vienodai svarbūs abiems. Yra dar viena „geniali“ vyrų frazė: „Pagimdysi vaiką, tada susituoksime.“ Tačiau, ar jūs garantuotos, kad jis savo pažadą ištesės? Mat paskui gali atsirasti kitokių priežasčių.

 

Niekad nepamiršiu per vienos komercinės televizijos kanalą rodytos laidos, kur žinomas atlikėjas ir laidos vedėjas šalia sėdinčiai ir kūdikio besilaukiančiai gražuolei draugei girdint vos ne išdidžiai pareiškė, kad jam spaudas pase – tai tas pats, kas kilpa ant kaklo. Po tokio pasakymo draugė net susigūžė. Tuo metu nepatogiai turėjo jaustis ir atlikėją kalbinęs žurnalistas. Save gerbianti moteris po tokių žodžių turėtų kuo greičiau ir kuo toliau bėgti nuo tokio, atsiprašant, vyro.

 

Tiesa, su gerokai suapvalėjusiu pilvuku netoli tenubėgsi. Aišku viena, kad sugyventinis jos nemyli, tačiau draugės nuoširdžiais jausmais abejoti neįmanoma. Vyrukas nori būti laisvas, nesvarbu, kad mylinti moteris netrukus padovanos jam jo kūdikį. Turbūt ir vaikui suteikta jo pavardė bus kaip didžiulė malonė moteriai.

 

Net ir susilaukus vaiko sunku įtikinti vesti

Psichologai tvirtina, kad meilė „gyvena“ trejus metus, paskui jausmai transformuojasi. Todėl pabandykite įsivaizduoti tą momentą, kai aistra užgeso, o prieraišumas dar neatsirado. Todėl vyrui nebus nieko paprasčiau, kaip trenkti durimis ir išėjus pradėti viską iš naujo. Tik su kita moterimi. Pasak psichologų, jei pora kartu daugiau nei trejus metus ir iki šiol dar nesusituokė, nes vyras to nenori, tačiau jau susilaukė bendro vaiko, kažin ar bepavyks jį įtikinti vesti.

 

Todėl toms moterims, vis dar gyvenančioms susidėjus, tačiau svajojančioms apie vestuves, psichologai pataria nebeatidėlioti, nes, jų tvirtinimu, tik 20 proc. „nelegalių“ šeimų oficialiai įformina santykius, kurie toli gražu dar nereiškia, kad bus sėkmingi.

 

Nepraleiskite progos pačios rinktis gyvenimo palydovą

Pasak psichologų, draskančio sielą liūdno neapibrėžtumo ir atsiradusių kompleksų dėl to, kad jūs dar ne žmona, galima išvengti, jei prieš pradėdamos gyventi kartu susitartumėte su savo partneriu, kiek laiko jūs ruošiatės tikrinti vienas kito jausmus. Geriau būtų, kad patys nusistatytumėte konkretų laiką ir jokių „pažiūrėsime“, „matysime, jei viskas gerai…“

 

Psichologai tvirtina, kad pusmetis ar vieneri metai – pakankamai laiko, norint įsitikinti ir suprasti, ar jūsų meilės laivas nesubyrės į šipulius, atsitrenkęs į kasdieninės buities uolas.

 

Beje, merginos, nebijokite atrodyti „nemadingos“. Jei vyras pasiūlytų gyventi kartu, nesutikite, kol oficialiai neįforminsite santykių. Jei spyriosis, sakykite, nebus vestuvių, nebus sekso. Kur jis dings žiemą basas? Dėl sekso vyrukas turėtų „pasiaukoti“.

 

Beje, jei vyras pradeda gyventi kartu su, jis iš pat pradžių nusprendžia, ves tą merginą ar ne. Todėl nepaleiskite iš rankų progos pačios rinktis gyvenimo palydovą, nes, pradėjusios gyventi susidėjus, jūs prarasite tokią galimybę. Gyvenimas rodo, kad tokia teise paprastai naudojasi tik vyrai.

 

Vyrai nemėgsta spontaniškų pokalbių rimtomis temomis

Jei jūs gyvenate „bandomuoju“ santuokos laikotarpiu, tačiau, kiek ilgai tai tęsis, vyras nekalba net užuominomis, vieną kartą reikėtų susėsti ir pakalbėti apie tai atvirai ir nuoširdžiai. Kaip sakoma, geriau vėliau negu niekada. Beje, vyrai nemėgsta spontaniškų pokalbių rimtomis temomis, todėl iš anksto nuteikite savo mylimąjį, kad reikia apsvarstyti labai svarbų dalyką.

 

O jei vyras jaučia, ką norite pasakyti, ir visaip išsisukinėja? Tada papasakokite jam apie savo draugę, kuri džiaugiasi, kad neištekėjo, nes gyvendama nesusituokusi sutiko savo gyvenimo meilę. Jei patinkate jo mamai, nors turbūt retai taip būna, paprašykite jos tarpininkavimo. Žinoma, jei skubėsite pastoti nuo jo, galvodamos, kad tokiu būdu nutempsite jį į santuokos rūmus, labai klystate. Greičiau gali įvykti priešingai.

 

Tačiau jei jums abiems patinka gyventi susidėjus, prašom, bet jei jis taip nori, o jūs priversta sutikti, patikėkite, nieko gero nebus.