Naujasis gripas nusinešė septintąją gyvybę

ATN.LT

 Patvirtintas septintasis mirties nuo A tipo (H1N1) gripo viruso atvejis. Nuo vadinamojo kiaulių gripo Panevėžyje mirė vyriškis. Tai penktadienį po susitikimo su Prezidente Dalia Grybauskaite patvirtino sveikatos apsaugos ministras Algis Čaplikas. Ministras valstybės vadovę informavo apie tai, kad sergamumo gripu situacija stabilizavosi.

 

„Ligoninėse gydomų pacientų skaičius yra nemažas, tą mes ir prognozavome. Praeitą savaitę susirgimų gripu augimas buvo labai didelis ir šią savaitę yra komplikacijų banga”, – sakė A.Čaplikas. Pasak ministro, specialistai pastebi, kad pandeminį gripą pradeda keisti sezoninis.

 

Anot A.Čapliko, bendras sergamumas gripu ir peršalimo ligomis Lietuvoje atitinka Europos vidurkį. Gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis šį sezoną jau persirgo apie 131 tūkst. žmonių, 32 tūkst. 560 jų buvo diagnozuotas gripas.

 

Ministras pareiškė, kad antivirusinių vaistų nuo gripo vaistinėse netrūksta ir jų niekada netrūko. „Vieno ar kito pavadinimo vaistų visada buvo”, – sakė A.Čaplikas.
Ministras, remdamasis specialistais, teigė, kad tais pačiais antivirusiniais vaistais galima gydyti ir sezoninį gripą. „Bet tai yra stiprūs vaistai. Jų be gydytojo paskyrimo vartoti negalima”, – sakė A.Čaplikas.

 

Ministras neabejoja, kad nepristigs vaistų ir ligoninėms. Iki šiol iš ministerijos rezervo ligoninėms yra išdalinta apie 12 tūkst. antivirusinių vaistų pakuočių. Vyriausybės sprendimu leista naudoti valstybės rezervą, kuriame yra dar 100 tūkst. vaistų pakuočių.

 

Kitą trečiadienį Vyriausybė ketina skirti dar 3 mln. Lt, už kuriuos, jei prireiks, dar galės būti perkama vaistų. Iš rezervo skirtus ir nepanaudotus vaistus pasibaigus epidemijai ligoninės turės grąžinti.

 

Pasak A.Čapliko, Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja, kad valstybė turėtų vaistų 15-25 proc. gyventojų. Dar metų pradžioje Lietuva turėjo vaistų tik 1,8 proc. gyventojų, dabar jau turi 5,6 proc., teigė ministras.

 

„Kai kurios turtingos šalys turi 50-70 proc. rezervą. Bet tai yra labai brangu”, – sakė A.Čaplikas. Ministro teigimu, dėl vakcinos nuo naujojo gripo dar deramasi. Tikimasi ją gauti iki Naujųjų metų.

 

Pranešama, kad Estijoje nuo naujojo gripo per šią savaitę mirė du vyrai: 58-erių ir 69-erių metų. Iš viso Estijoje nuo vadinamojo kiaulių gripo yra mirę keturi žmonės.

 

www.atn.lt