Antivirusinių vaistų atvežta į vaistines, jie padalyti ir ligoninėms

Valstietis.lt

 Antivirusinių vaistų, kurių pastaruoju metu trūko, atvežta į vaistines, jie taip pat padalyti gydymo įstaigoms. Tai antradienį per spaudos konferenciją sakė sveikatos apsaugos viceministras Artūras Skikas. Jis teigė, kad vaistinės antivirusiniais preparatais turėtų pradėti prekiauti jau šiandien (trečiadienį).

 

„Į tinklus jau atiduota ir „Tamiflu”, kurio visi ieškojo – 6500 pakuočių atvežta yra, „Relenzos” taip pat atvežta 6500 šiandien ir atiduota į didmeninius tinklus. Kaip greitai didmeniniai tinklai, manau, kad šiandien, vėliausiai ryt, atiduos į vaistines”, – teigė A.Skikas.

 

Anot jo, apskričių ligoninėms, kaip žadėta, perduota 6000 dozių antivirusinių vaistų. Jei bus poreikis, vaistų ketinama paskirstyti ir daugiau. Šie vaistai sveikatos apsaugos ministro Algio Čapliko įsakymu apskritims paskirti iš ministerijos rezervo fondo.

 

„Šiandien atiduota visoms didžiausioms ligoninėms, tarp jų – ir iki pat apskričių. Kiek jie prašė, duota antivirusinių vaistų, duota visoms įstaigoms – ir infekcinėms ligoninėms šešioms, didžiosioms ligoninėms praėjusią savaitę atiduota ir toms, kurios prašė, kurios turėjo tokių ligonių”, – tvirtino viceministras.

 

A.Skiko teigimu, apskrityse galima daug operatyviau spręsti, kam ir kiek reikia vaistų, nustatyti prioritetines grupes. Apskričių gydytojai turės atsiskaityti, kaip buvo panaudoti antivirusiniai vaistai, pranešė SAM.

 

Viceministras užsiminė, jog gali prireikti pirkti ir dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatų, perorganizuoti ligoninių darbą taip, kad jos galėtų reanimuoti daugiau sunkios būklės ligonių.

Antradienį Lietuvoje paskelbta gripo epidemija, tačiau ekstremalios situacijos nėra.