Mažeikiuose lankėsi svečiai iš Čekijos

 Lapkričio 8-11 dienomis Mažeikiuose lankėsi delegacija iš Haviržovo miesto (Čekija). Su šiuo miestu Mažeikių rajono savivaldybė bendradarbiauja nuo 1998 metų. Pirmadienį, lapkričio 9 d., svečiai susitiko su Mažeikių rajono savivaldybės meru Vilhelmu Džiugeliu, Tarybos nariais, administracijos vadovais.

 

Po susitikimo apžiūrėjo Mažeikių miestą, lankėsi Viekšnių seniūnijoje. Ventos regioninio parko direkcijos vyriausiasis specialistas informacijai Andrius Almanis papasakojo apie Viekšnius, parodė lankytinas miestelio vietas. Didelį įspūdį svečiams paliko viešnagės pas menininkę Sniegeną Chriščinavičienę ir provizorę-farmakognostę Jadvygą Balvočiūtę.

 

Čekai žavėjosi unikaliais S. Chriščinavičienės paveikslais iš natūralių medžiagų: smėlio, žemės, molio, akmens bei įsigijo šių kūrinių lauktuvėms. J. Balvočiūtės ekologiniame ūkyje svečiai stebėjo, kaip gaminamos žolelių arbatos, patys jomis vaišinosi, bendravo su ūkio šeimininke.

 

Antradienį čekų delegacija lankėsi Renave, Sedoje ir Žemaitijos nacionaliniame parke. Renavo rūmų vedėjas Deividas Makavičius papasakojo dvaro atsiradimo istoriją, kalbėjo apie buvusius savininkus, dabar rūmuose organizuojamus renginius, ruošiamus rekonstrukcijos projektus.

 

 

Iš Renavo svečiai išvyko į Sedos Vytauto Mačernio gimnaziją, kurios direktorė Genoveita Gricienė papasakojo apie savo vadovaujamą ugdymo įstaigą, joje puoselėjamas tradicijas, parodė įvairių mokomųjų dalykų kabinetus. Susitikime buvo kalbama apie Lietuvos ir Čekijos švietimo sistemos panašumus ir skirtumus.

 

Pažintinė kelionė baigėsi Plungės rajone, Žemaitijos nacionaliniame parke. Aplankytas Platelių dvaro svirnas ir militarizmo muziejus Plokštinės kaime. Požeminė balistinių raketų su termobranduoliniais užtaisais bazė Plokštinėje buvo pirmoji kovinė Tarybų Sąjungos „Dvina“ tipo požeminė balistinių vidutinio nuotolio raketų bazė.

 

Svečius ypač sudomino tai, kad priklausomai nuo politinės situacijos raketos iš Plokštinės bazės buvo nutaikomos į Čekiją, Ispaniją, D. Britaniją, Norvegiją, Turkiją ir Vakarų Vokietiją.

 

 

Išvykdami čekai pakvietė Mažeikių rajono savivaldybės atstovus į kitais metais vyksiančią Haviržovo miesto 55-erių metų jubiliejaus šventę.

 

www.infomazeikiai.lt