Žemaitijoje išaiškintas nelegalus prekybos mėsos produktais tinklas

VTV.LT

 Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Telšių apskrities pareigūnai atlieka ikiteisminį tyrimą dėl galimos neteisėtos veiklos, vykdant prekybą rūkytais mėsos gaminiais neįsteigus ūkio subjekto. Preliminariai paskaičiuota, kad per mėnesį dviejų prekeivių veiklos apyvarta siekė apie 1 milijoną litų. Pirminiais duomenimis, Šiaulių rajono gyventojai A. L. ir G. B. įvairių Žemaitijos miestų turgavietėse organizavo rūkytų mėsos gaminių prekybos tinklą. Kaip įtariama, į jį buvo įtraukti 28 turgavietės pardavėjai, rūkytus mėsos gaminius parduodavę Mažeikių, Šiaulių, Joniškio ir Kelmės turgavietėse.

 

Mėsos gaminių prekeiviai buvo įsigiję verslo liudijimus, tačiau siekdami išvengti pridėtinės vertės mokesčio mokėjimo, įtariamieji stebėjo, kad vykdoma prekyba verslo liudijimą įsigijusio asmens vardu neviršytų 100 tūkstančių litų ribos, nuo kurios atsiranda prievolė registruotis PVM mokėtoju. Viršijus 100 tūkstančių litų siekiančius pardavimus buvo įgyjamas kitas verslo liudijimas. Dažniausiai jis buvo įforminamas  pardavėjo giminaičio vardu. Per dieną mėsos gaminių apyvarta siekė daugiau nei 30 tūkstančių litų.

 

Tyrimo metu FNTT Telšių apskrities skyriaus tyrėjai kartu su Šiaulių, Klaipėdos ir Tauragės apskričių pareigūnais atliko patikrinimus turgavietėse ir kratas 29 įvairiose Žemaitijos vietose. Organizatorių nuosavoje sodyboje nelegaliai įrengtame sandėlyje buvo laikomi perpardavimui paruošti ne tik įvairių Lietuvos ir Lenkijos bendrovių gaminiai, bet  ir daugiau nei pusė tonos mėsos gaminių be apskaitos dokumentų, neturinčių jokio ženklinimo.

 

FNTT pareigūnams dar neišvykus iš A. L. ir G. B. sodybos, į joje įrengtą sandėlį buvo pristatyta produkcija. Ją atvežė vienos Garliavoje veikiančios bendrovės vadybininkas. Atvežta produkcija buvo paženklinta rytdienos data. Patikrinus krovinį paaiškėjo, kad iš beveik 400 kg atvežtų mėsos gaminių daugiau nei pusė buvo be PVM sąskaitų faktūrų .

 

Šiaulių rajono gyventojams A. L. ir G. B. pareikšti įtarimai pagal Baudžiamojo kodekso 202 str. (Neteisėtas vertimasis ūkine, komercine, finansine ar profesine veikla).

 

FNTT Telšių apskrities skyriaus pareigūnai, kontroliuojami Telšių rajono prokuratūros, ikiteisminio tyrimo metu aiškinasi mėsos gaminių kilmę, nustatinėja nesumokėtų mokesčių dydį.