Ar mokate lyginti?

Valstietis.lt

 Neleiskite baltiniams perdžiūti. Dar drėgnus sudėkite į polietileno maišą arba kelioms minutėms suvyniokite į drėgną frotinį rankšluostį. Jie sudrėks, bus lengva lyginti.

– Prieš lygindami užsiūkite (jei yra) skalbiniuose įplėštas skylutes, nes lyginant jos padidės.

– Lyginkite tik švarius drabužius. Nuo karštos laidynės išryškėja netgi vos matomos dėmės.

– Šilką lyginkite vidutinio karštumo laidyne iš išvirkščiosios pusės. Vandeniu nepurkškite, nes dėl nevienodo drėgnumo atsiras raukšlių.

– Lininius ir medvilninius drabužius lyginkite drėgnus karšta laidyne iš gerosios pusės. Audinys įgaus pirmykštį blizgesį.

– Vilna greitai traukiasi, todėl lyginkite iš išvirkščiosios pusės per drėgną skudurą. Jei lyginsite iš gerosios pusės, skuduras turi būti pakankamai drėgnas, o laidynė – karšta.

– Ažūrinius drabužius lyginkite iš abiejų pusių per skudurą.

– Mezginius pirmiausia tam skirtomis priemonėmis sustandinkite, o paskui lyginkite vidutinio karštumo laidyne.

– Sintetinių drabužių ir mezginių nelyginkite karšta laidyne.

– Drabužius iš aksomo ir veliūro patariama lyginti kabančius. Nupurkškite iš išvirkščiosios pusės ir lengvai vedžiokite (iš išvirkščiosios pusės) laidyne, kol nuo karštų garų išsities plaukeliai.

– Įstrižo kirpimo drabužius lyginkite pagal audinio siūlų kryptį, kad daiktas neprarastų savo formos.

– Kelnių kantas laikysis daug ilgiau, jeigu iš blogosios pusės įtrinsite jį bespalviu muilu, o vėliau iš gerosios pusės išlyginsite per drėgną skudurą.

 

Jeigu lyginant liko dėmių

– Dėmę sudrėkinkite citrinų sultimis ir pabarstykite cukraus pudra. Po kurio laiko išplaukite šaltame vandenyje.

– Dėmę sudrėkinkite šaltu vandeniu, pabarstykite smulkia druska ir padėkite prieš saulę. Po kurio laiko išplaukite šaltu vandeniu.

– Dėmę ant baltų skalbinių ar drabužių sudrėkinkite vandenilio peroksidu ir padėkite prieš saulę. Po kelių minučių audinį išskalaukite šaltame vandenyje.

– Jeigu dėmė liko ant šilko, ją patepkite geriamosios sodos košele ir palaukite, kol išdžius. Vėliau sodos likučius nuvalykite šepečiu.

 

Visi šie patarimai tinka tik tuomet, jeigu lyginant liko tik neryškios dėmės, bet pats audinys nėra sudegintas.