Tyrimas: miegoti kartu nesveika

Technologijos.lt

 

Porų įprotis miegoti kartu vienoje lovoje gali kenkti sveikatai ir tarpusavio santykiams, perspėja mokslininkai. D. Britanijos miego ekspertai tvirtina, kad miegojimas su savo partneriu vienoje lovoje kenkia miego kokybei, o tai ilgainiui atsiliepia sveikatai ir jų tarpusavio santykiams. Norfolko ir Norvičo universiteto klinikinėje ligoninėje atliktas tyrimas atskleidė, kad vienoje lovoje miegančių porų miegas vidutiniškai trikdomas iki 50 proc. daugiau, nei miegant atskirose lovose. Miegą dažniausiai trikdo partnerio vartymasis, knarkimas, judesiai sapnuojant bei kėlimasis iš lovos einant į tualetą.

 

Pasak miego specialistų, blogesnė miego kokybė dažnai neigiamai atsiliepia asmeniniams santykiams, o su miego stoka siejami įvairūs sveikatos sutrikimai ir ligos, tarp jų depresija ir širdies susirgimai.

 

Mokslininkai atkreipia dėmesį, kad žmonės dažniausiai linkę taikstytis su partnerio knarkimu, dantų griežimu ar blaškymusi per miegus, nes miegojimas atskirose lovose laikomas „kultūriškai nepriimtinu“. Tačiau miego ekspertai pabrėžia, kad nors miegojimas kartu vienoje lovoje laikomas „emocinę sveikatą“ stiprinančio artimumo išraiška, tačiau kokybiškas miegas yra būtinas fizinei bei psichinei sveikatai palaikyti.

 

Anot miego eksperto daktaro Neilo Stanley, kurį cituoja „Telegraph.co.uk“, standartinė dvigulė lova yra 135 cm pločio, o tai reiškia, kad suaugęs žmogus „asmeninės“ vietos joje turi iki 23 cm mažiau, nei savo lovoje miegantis vaikas. „Pridėkite dar savo partnerį, kuris per miegus muistosi, vartosi, knarkia ar naktį vaikšto į tualetą, ir nebereikės stebėtis, kodėl gerai neišsimiegame“, – sakė jis.

 

Tyrimo išvadas Britų mokslo festivalyje pristatę mokslininkai patarė, kad blogai išsimiegantiems žmonėms derėtų laiku apie tai pasikalbėti su savo partneriu, kol ši problema dar nesukėlė sveikatos sutrikimų ar nepradėjo grėsti skyrybomis.

 

www.technologijos.lt