Pigs šildymas, bet brangs elektra, dujos ir vanduo

Vilniausdiena.lt

 

Sunkmečio prispaustiems ir šildymo sezono su nerimu laukiantiems gyventojams – geros naujienos: šildymas šią žiemą bus kiek pigesnis, nei pernai. Tiesa, tai priklausys nuo rusų nuotaikos. Be to, šiek tiek brangs elektra, dujos ir vanduo.

 

Šilumos kainų supynės

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) skaičiuoja, kad šildymas, įskaičiavus pridėtinės vertės mokestį (PVM) šiemet Lietuvoje vidutiniškai pigs apie 12 proc. Didžiausią skirtumą pajus vilniečiai. Jiems šią žiemą šiluma turėtų kainuoti net apie 16 proc. mažiau nei pernai.

 

„Pastaruoju metu kyla labai daug diskusijų apie šildymo, dujų, elektros ir vandens kainas šią žiemą. Ne paslaptis, kad sąskaitos už šildymą sudaro didžiausią gyventojų išlaidų už komunalines paslaugas dalį. Taigi nerimaujančius, kad šiemet gausime dar didesnes sąskaitas galiu nuraminti – dėl tam tikrų šilumos įstatymo pakeitimų šildymas šiemet bus pigesnis“, – pranešė VKEKK pirmininkas Virgilijus Poderys.

 

Jo minėta naujovė – galimybė šilumos kainą perskaičiuoti kiekvieną mėnesį. Taigi gyventojams teks melstis, kad rusiškų dujų kaina nešoktelėtų iki padangių, mat jau kitą mėnesį tai pajustų visi Lietuvos dujų vartotojai. Apie naują kainą bus galima pranešti likus 5 dienoms iki to mėnesio pradžios.

 

Skaičiuoja ir pabrangimą

Lietuvą dujomis aprūpinančio Rusijos koncerno „Gazprom“ valdybos pirmininkas Aleksejus Mileris praėjusią savaitę viešėdamas Lietuvoje užsiminė, kad dujos kitais metais šiek tiek brangs. Tačiau kiek keisis kainos jis neatskleidė. Šiemet Lietuva už Rusijos dujas moka maždaug 600 litų už tūkstantį kub. m. Spėjama, kad vidutiniškai jos gali pabrangti iki 800 litų už tūkstantį kub. m. Todėl VKEKK skaičiuoja, kad nuo sumažintos kainos šiluma per visus 2010 m. gali pabrangti apie 5 proc. arba 1 ct/kWh.

 

Su dujomis susijusi ir dar viena naujovė. Kainų komisija siūlo dujininkams prikirpti sparnus, kaip tai neseniai buvo padaryta su elektros bendrovėmis. Norima uždrausti į dujų kainą bendrovėms įskaičiuoti paskolas, planuojamas investicijas ir pan. VKEKK Vyriausybei jau yra pateikusi svarstyti esminius Gamtinių dujų įstatymo pakeitimo principus, kad dujų bendrovės turto perkainojimas „nenugultų“ į tarifą.

 

Tiesa, dujų brangimo išvengti ir taip nepavyks. Jei Vyriausybė pritars Kainų komisijos pasiūlytiems dujininkų turto vertės nustatymo principams, vartotojams gamtinių dujų kaina įskaičiavus pridėtinės vertės mokestį kitais metais gali brangti iki 2 proc. Tačiau jei dujininkų turto vertinimo principai nesikeis, dujos vartotojams 2010-aisiais gali brangti iki 7 proc.

 

„Labai reikėtų, kad šį mėnesį Vyriausybė apsispręstų. Jeigu jie atsižvelgs į mūsų siūlymą, vis tiek dujų brangimo smulkiesiems vartotojams nebus išvengta, bet kainos augs tik 2 proc., jeigu neatsižvelgs – dujos brangtų iki 7 proc.“, – teigė V.Poderys.