Mažeikiuose paslaugas teikiančių įmonių vadovai pažadėjo PVM klausimą išspręsti

 

Rugsėjo 10-ąją Savivaldybėje įvyko pasitarimas dėl mokesčių už komunalines paslaugas apskaičiavimo, nuo rugsėjo 1 dienos pasikeitus Pridėtinės vertės mokesčiui. Siekiant išsiaiškinti padėtį, šį pasitarimą skubos tvarka inicijavo Savivaldybės meras Vilhelmas Džiugelis. Į pasitarimą buvo pakviesti UAB „Mažeikių šilumos tinklai“, UAB „Mažeikių vandenys“, UAB „Mažeikių butų ūkis“ ir UAB „Saurida“ vadovai arba juos atstovaujantys asmenys. Pasitarime taip pat dalyvavo Savivaldybės administracijos direktorius Bronius Kryžius bei kai kurie specialistai.

 

Savivaldybės mero teigimu, skubiai aiškintis padėtį paskatino kelių miesto gyventojų skambučiai. Žmonės skundėsi, kad gautuose pranešimuose apie priskaičiuotus mokesčius už komunalinius patarnavimus (dujas, vandenį) nurodytas 21 proc. dydžio Pridėtinės vertės mokestis, nors pagal įstatymus jis įsigaliojo tik nuo rugsėjo 1 dienos.

 

Įmonių vadovai teigė, kad nėra aiškumo, kokį PVM skaičiuoti, kai paslauga suteikta vieną mėnesį, o už tą paslaugą mokama jau kitą mėnesį. Anot jų, įmonėms iš to jokio pelno nėra, nes visas PVM keliauja į valstybės biudžetą.

 

Savivaldybės meras Vilhelmas Džiugelis sakė, kad šiuo atveju jam svarbiausi – gyventojų interesai, o, vadovaujantis paprasta logika, mokesčiai mokami už rugpjūčio mėnesį, taigi ir jiems taikomas PVM dydis turėtų būti toks, koks jis buvo tą mėnesį. Merui pritarė ir Savivaldybės administracijos direktorius Bronius Kryžius.

 

Finansų skyriaus vedėja Julija Balvočienė sakė, kad Valstybinės mokesčių inspekcijos 2009-08-31 informaciniame pranešime aiškiai išdėstyta, jog „nuo 2009-09-01 teikiamoms paslaugoms, apmokestinamoms taikant standartinį PVM tarifą, taikomas naujas 21 proc. dydžio tarifas“.

 

Kai kurių įmonių vadovai išsakė problemas, kurios iškyla priskaičiuojant mokesčius, kai pasikeičia tarifai arba PVM. Po karštokų debatų jie visgi pažadėjo dar šią savaitę susirinkti atskirai ir nutarti, kaip šią problemą išspręsti, o apie savo nutarimą per spaudą informuoti gyventojus.

 

www.infomazeikiai.lt