A.Valinskas sulaukė interpeliacijos

Valstietis.lt

 

Seimo rudens sesijos pirmajame posėdyje paskelbtas Seimo narių pareiškimas dėl nepasitikėjimo parlamento vadovu, Tautos prisikėlimo partijos (TPP) lyderiu Arūnu Valinsku – slaptas balsavimas dėl jo atstatydinimo rengiamas kitą antradienį.

 

Savo sprendimą grįsdami spaudoje pasirodžiusiomis nuotraukomis, jų teigimu, fiksuojančiomis „Seimo pirmininko susitikimus su nusikalstamų organizuotų grupuočių aplinkos žmonėmis” bei „Seimo narių pateikta informacija apie galimus Seimo pirmininko kriminalinius ryšius su nusikalstamomis struktūromis”, grupė parlamentarų siūlo atleisti A.Valinską iš parlamento vadovo posto.

 

„Tokiu savo elgesiu A.Valinskas daro žalą visai Lietuvos politinei sistemai, menkina piliečių pasitikėjimą valstybe, jos institucijomis, žemina Seimo kaip institucijos ir įstatymų leidžiamosios valdžios vardą ir autoritetą”, – rašoma pareiškime ir siūloma, „siekiant užkirsti kelią Seimo vardo žeminimui” atleisti jį iš pareigų.

 

Pareiškimą pasirašė 31 Seimo narys, tiek pakanka, kad parlamente būtų pradėta nepasitikėjimo Seimo pirmininku procedūra. Paskelbus pareiškimą, pageidaujančios frakcijos galės susitikti su A.Valinsku, o antradienį bus slaptu balsavimu sprendžiama dėl jo atleidimo.

 

A.Valinskas bus atstatydintas, jei už tai balsuos ne mažiau kaip pusė Seimo narių, t.y. 71 iš 141. Jei A.Valinskas išlaikytų postą, šią sesiją pasitikėjimo juo klausimas daugiau negalės būti keliamas. TPP lyderis per Lietuvos televizijos laidą „Teisė žinoti” yra užsiminęs, kad po jam palankaus balsavimo jis pats gali pasitraukti iš pareigų.

 

Seimo pirmininkas pastaruoju metu priverstas aiškintis dėl savo ryšių su Kauno nusikalstamai „daktarų” grupuotei priskiriamu Rolandu Michalskiu, pravarde Micha.

Parlamento vadovo reputacijai taip pat pakenkė ginčai jo vadovaujamos valdančiosios Tautos prisikėlimo partijos viduje. Generalinė prokuratūra atlieka ikiteisminį tyrimą dėl galimo parašų klastojimo A.Valinsko rinkimų štabe per prezidento rinkimus. A.Valinskas kaltinimus vadina šmeižtu ir sako tapęs puolimo prieš valdančiąją koaliciją auka.