Vasarai palydėti Mažeikiuose – tradiciškai nusileidusios europop žvaigždės

 

 

 

 

Mažeikiuose bambatrynių po atviru dangum niekada netrūko, tačiau didžiausias dėmesys pastaraisiais metais krypsta į lenkų valdomos ex „Mažeikių naftos“ remiamas Vasaros palydas. Jeigu anksčiau metų topas būdavo Joninės Viekšniuose, paskui festivalis „Šokim trypkim linksmi būkim“, tai jau keletą metų progresuoja vasaros palydėtuvės miesto parke.

 

Aišku, jos būdavo rengiamos nuolatos. Tačiau įgavo visai kitą formą naftos įmonę pradėjus valdyti lenkams. Prieš porą metų Mažeikiuose koncertavo prancūzų dainininkė In-Grid. Tada tai atrodė „kažkas tokio!“. Ir dar nemokamai. Prancūzė su žiūrovais bendravo tiek angliškai, tiek rusiškai. Pastarosios kalbos vartojimas sukėlė audringesnes reakcijas.

 

2008 m. vasarą palydėti mažeikiškiams padėjo ne pirmą kartą čia besisvečiavusieji London Beat, kurie neprašomi žiūrovų keletą kartų pakartojo vienintelį savo hitą „I‘ve Been Thinking About You“. Tačiau prieš dvidešimt metų populiari buvusi grupė nebuvo vienintelė vakaro Europos žvaigždė. Tąkart žiūrovų laukiamiausia buvo belgė Kate Ryan, kurios „aukso amžius“ taip pat praeityje. Pasirodymas buvo statiškas, privertęs žiūrovus palikti ištįsusiais veidais. Ir ne dėl to, kad jie provincialai.

 

Šiemet tendencija pakviesti užgesusias europop žvaigždes įgauna tvirtą pagrindą. Į Mažeikius šį savaitgalį atvažiuos kaimyninės Latvijos aksominio baltumo duetas Walters & Kazha, pagarsėję sėkmingu dalyvavimu Eurovizijoje. Iš vienos pusės, artistai šviežėja, iš kitos – kalibras mąžta.

 

Jeigu tai finansų klausimas, o ne vaizduotės stokos, tai būtų galima geriau pakviesti kylančias grupes, kurios groja užvedančiau, o kainos neišpūstos. O dar geresnis variantas – pakviesti anšlaginius koncertus surengiančias „dinozaurines“ Lietuvos grupes. Jeigu Bix‘ai daugeliui pabodę, A. Mamontovas gastroliavo koncertiniame ture, tai lieka Antis. Koncertai „Sostinės dienose“ ir Jūros šventėje parodė, kad ji gali sukelti euforiją, kurios pavydėtų daugelis besisvečiuojančių užsienio žvaigždžių.

 

Mažeikiuose koncertuos „Inculto“. Tai irgi vienas anšlaginių lietuviškų variantų. Deja, vieninteliai viso festivalio neištemps. Koncertuos dar kažkas, linksmins, užims laiką, bet jau neverta atskiro komentaro.