Specialisto patarimas: kuo užpildyti pirmoko kuprinę?

Alfa.lt

 

Nors Rugsėjo 1-oji – kone po mėnesio, jau dabar daugelis būsimų pirmokų jaučia virpulį, o jų tėvai – nerimą. Ko reikės mažajai atžalai mokykloje, kurios duris jis pravers pirmą kartą? „Svarbiausia – gera patogi kuprinė“, – juokiasi Vilniaus Prano Mašioto pradinės mokyklos direktoriaus pavaduotoja neformaliam ugdymui Jurga Kučinskienė. Ji sutiko papasakoti, kuo tėvai turėtų pasirūpinti, kad pirmosiomis dienomis jų vaikas jaustųsi mokykloje gerai.

 

Pirmas dalykas, kuo turėtų pasirūpinti tėvai – kuprinė. Ją reikia rinktis atsižvelgiant į vaiko ūgį: ne per didelę, patogią, turinčią daug skyrių ir skyrelių, kad pirmokėlis galėtų viską gražiai susidėlioti. Taip pat svarbu, kad kuprinės nugarinė pusė būtų paminkštinta, su specialia atrama, o petnešos – plačios ir minkštos. Tai būtina, kad formuotųsi taisyklinga vaiko laikysena.

 

Tie tėvai, kurie iš anksto rūpinasi, kokiomis pratybomis ir vadovėliais turi aprūpinti savo vaiką, gali nurimti: anot J. Kučinskienės, pratybas mokyklų vadovai užsako centralizuotai, o vadovėlių dažniausiai užtenka tų, kurie jau yra mokykloje. Tik retais atvejais ar specifiniams dalykams tėvai patys privalo pirkti vadovėlius.

 

„Mūsų mokykloje taip yra su anglų kalbos vadovėliais, nes jų per metus išeina labai daug ir labai įvairių, todėl pinigų ne visada užtenka“, – sakė Prano Mašioto pradinės mokyklos direktoriaus pavaduotoja.

 

Pirmokų mokykloje kasdien lauks 4-5 pamokos. Dažniausiai jos 10 minučių trumpesnės nei įprasta. Kadangi pamokose stengiamasi panaudoti visą vaikų kūrybinį potencialą, tėvai turėtų pasirūpinti gausybe piešimo priemonių: spalvotais pieštukais, vaškinėmis kreidelėmis, flomasteriais, guašu. J. Kučinskienė patarė pradinukams nepirkti kelių šimtų spalvų flomasterių ar pieštukų – pirmokai tada nesugeba pasirinkti tinkamiausios spalvos.

 

Geriausi – 6 ar 12 spalvų pieštukai, flomasteriai, vaškinės kreidelės. Guašas turėtų būti pagamintas medaus pagrindu, natūralus: „sintetinis sunkiai nusiplauna nuo rankyčių, dažnai sugadina drabužius“, – tvirtino moteris. Beje, specialistai pataria pradinukams pieštukus pirkti su briaunomis, o ne apvalius.

 

Taip pat pirmokams reikės ir paprastų grafitinių pieštukų bei rašalinio parkerio dengta plunksna – kad neteptų rankų. Tėvai turėtų nepamiršti pasirūpinti ir rašalo kapsulėmis – mokykloje privalomas mėlynas rašalas.

 

Pirmokų sąsiuviniai – kitokie nei vyresnių mokinių. Matematikai jie naudoja sąsiuvinius dideliais langeliais, o lietuvių kalbai – trimis storomis linijomis, kurių kas trečia paryškinta, bei su vidinėmis ir išorinėmis paraštėmis. Anot J. Kučinskienės, pirmokai turėtų turėti po penkis abiejų rūšių sąsiuvinius.

 

Sąsiuvinius, kaip ir visas pratybas bei vadovėlius, reikės aplenkti, todėl parduotuvėse reikėtų surasti aplankalų sąsiuviniams ir specialių aplankalų rinkinių pirmokams.

 

Nupirkę piešimo priemones, tėvai turėtų pasirūpinti ir piešimo popieriumi, kartonu, spalvotu popieriumi. Anot J. Kučinskienės, piešimo popieriaus reikėtų įvairaus: ir plonų lapų, ir akvarelinio popieriaus, ir storų piešimo lapų. Taip pat reikia pasirūpinti specialiomis žirklėmis bukais galais, 30 centimetrų ilgio liniuote, drožtuku, plastilinu.

 

Daug dėmesio tėvai turėtų skirti ir gero penalo paieškoms. Jis turėtų būti ne apvalus ar kokios kitokios formos, o užsegamas užtrauktuku, turintis kelis skyrelius, į kuriuos tvarkingai galima susidėti daugiau priemonių. Iš penalo, kuris neturi skyrelių, viskas gali išbyrėti, pirmokas sunkiai suras reikiamas priemones.

 

Leisdami į mokyklą vaiką, tėvai turi pasirūpinti ir tinkama apranga. Dailės ir darbelių pamokose pirmokams gerai turėti specialias prijuostes – su jomis drabužiai lieka švarūs. Taip pat pasiruošti reikia ir kūno kultūros pamokoms – sportinis kostiumas ir bateliai būtini. Galiausiai dar vienu galvosūkiu taps šventinė apranga.

 

Alfa.lt apsilankė didžiuosiuose prekybos centruose ir pasižiūrėjo, kiek kainuoja pirmokėliui reikalingi daiktai. Pigiausia kuprinė viename iš prekybos centrų kainavo viso labo 9,99 litus, bet pirmokui ji nebūtų tinkama, nes neturi specialios nugaros atramos. Turinti nugaros atramą kuprinė kainuos mažiausiai 50 litų.

 

Spalvotus pieštukus galima nusipirkti už 99 centus, vis dėlto populiariausia kaina 6 pieštukų rinkinio – maždaug 3 litai. Vaškinės kreidelės, priklausomai nuo gamintojo, kainuoja nuo 99 centų iki 3 litų. Natūralus 6 spalvų guašas kainuoja apie keturis litus, pigiausias plunksnakotis – porą litų. Mėlyno rašalo kapsulių rinkinys plunksnakočiui kainuos 1,29 lito.

 

Šešių spalvų plastilino pakuotė kainuos apie tris litus, o penalų kainos prasideda nuo keturių litų. Vis dėlto kokybiško ir pirmokui tinkamo penalo ieškokite brangesnio – toks kainuos daugiau nei 10 litų.

 

Kokybiškesni šešių spalvų flomasteriai kainuos maždaug tris litus, nors pigiausių šešetuką galite nusipirkti ir už 0,89 centus. Popieriaus piešimui, kartono, spalvoto popieriaus galite nusipirkti už viską bendrai sumokėję maždaug penkis litus. Žirklės apvaliais galais kainuos dar maždaug 6 litus, liniuotei išleisite maždaug litą.

 

Pirmokėlių sąsiuvinių kainos – įvairios. Vis dėlto vienas sąsiuvinis neviršija 50 centų ribos. Aplankalai kainuos dar maždaug litą. Taigi, nepirkdami pačių brangiausių kanceliarinių prekių ir „firminių“ daiktų, pirmokėlio kuprinę užpildysite už beveik 100 litų. Dar kelis šimtus kainuos kokybiška sportinė apranga, kostiumas Rugsėjo 1-osios šventei ir prijuostė dailės pamokoms.