Dalia Grybauskaitė: Lietuvai gali prireikti TVF paskolos

Balsas.lt

 

Prezidentė Dalia Grybauskaitė interviu dienraščiui „Financial Times“ pripažino, kad Lietuva gali būti priversta prašyti finansinės pagalbos iš Tarptautinio valiutos fondo (TVF), kadangi šaliai nepavyksta pritraukti lėšų iš užsienio rinkų. Tačiau D. Grybauskaitė pabrėžė, kad kreiptis dėl paskolos reikės tik tuomet, „jei išorinės sąlygos neleis Lietuvai padengti savo skolų… Jei rinkos būtų uždarytos“.

 

Ketvirtadienį publikuotame straipsnyje teigiama, kad Baltijoms šalims smunkant į gilią recesiją Lietuva vis dar sugeba nesekti Latvijos pavyzdžiu, kuri jau gavo 7,5 mlrd. eurų paskolą iš TVF ir Europos Sąjungos.

 

Tačiau šią savaitę pranešus, kad Lietuvos bendrasis vidaus produktas (BVP) smuko net 22,4 proc., kilo abejonių, ar Lietuva pati sugebės susitvarkyti su finansinėmis problemomis.

 

Anot „Financial Times“, finansų rinkose kalbama, jog visos trys Baltijos šalys bus priverstos devalvuoti savo valiutas tam, kad jų ekonomikos taptų labiau konkurencingos. Tačiau Prezidentė Dalia Grybauskaitė griežtai atmetė tokią galimybę.

 

Straipsnyje rašoma, kad Lietuvos, Latvijos ir Estijos ekonomikos yra akylai stebimos visoje Europoje, kadangi jų smukimas gali turėti itin skaudžių pasekmių visai Rytų ir Vidurio Europai.