Pienas saugo nuo širdies ligų ir insulto, atskleidė tyrimas

Balsas.lt

Vos puslitris pieno per dieną smarkiai sumažina širdies ligų ir insulto pavojų, nustatė D. Britanijos mokslininkai. Pieną nuolat geriantys žmonės tokių ligų riziką sumažina iki 20 proc. Be to, reguliarus pieno vartojimas mažina ir pavojų susirgti diabetu bei gaubtinės žarnos vėžiu, teigiama Rydingo ir Kardifo universitetų (D. Britanija) mokslininkų tyrimo išvadose.

 

Šių universitetų specialistai išnagrinėjo daugiau nei 324 įvairiose šalyse atliktų tyrimų, skirtų pieno poveikiui žmonių sveikatai, duomenis. Tokiuose tyrimuose dalyvavo tūkstančiai žmonių, rašo „The Telegraph.co.uk“.

 

Remdamiesi šiais duomenimis, britų tyrėjai konstatavo, kad tie žmonės, kurie gerdavo po pusę litro pieno per dieną, labai (nuo 15 iki 20 proc.) sumažino širdies ir kraujagyslių ligos riziką.

 

Vienas šio tyrimo autorių, Rydingo universiteto profesorius Ianas Givensas, teigė manąs, kad piene esantys baltymai, mokslininkų manymu, padeda sumažinti kraujospūdį, o tai savo ruožtu teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą.

 

Be to, remiantis atliktų tyrimų duomenimis, konstatuota, jog pieno mėgėjai 4 – 9 proc. sumažina diabeto ir gaubtinės žarnos vėžio pavojų. Kita vertus, paaiškėjo, kad reguliariai vartojantys pieną kiek dažniau serga prostatos ir šlapimo pūslės vėžiu.

 

Nors pastaraisiais metais Vakarų šalių spaudoje buvo daug rašoma apie galimą neigiamą pieno poveikį sveikatai, nes jis buvo siejamas su cholesterolio kiekio didėjimu kraujyje, pasak tyrimo autorių, pieno vartojimo privalumai yra didesni, nei visi galimi su juo siejami pavojai.

Tyrimo rezultatai paskelbti žurnale „Journal of the American College of Nutrition“.