Eurostatas: Lietuva – viena pigiausių Europos šalių

Alfa.lt

 

Lietuvos gyventojai yra vieni mažiausiai mokančių už maistą, gėrimus, drabužius ir kitas prekes – jų krepšelio kaina tesiekė 67 proc. vidutinės europiečio mokamos sumos. ES statistikos tarnybos Eurostato duomenimis, arčiausiai ES kainų Lietuvoje 2008-aisiais buvo elektroninės prekės – jos 1 punktu viršijo ES vidurkį, kitos prekės Lietuvoje kainavo mažiau. Pigiausiai buvo parduodami alkoholiniai gėrimai ir tabako gaminiai – 63 proc. vidutinės europiečio mokamos kainos.

 

Kaimyninėje Latvijoje prekių ir paslaugų indeksas siekė 75 proc. ES šalių vidurkio, Estijoje – 77 procentus.

Brangiausiai Latvijoje ir Estijoje kainavo drabužiai, jų kainos siekė atitinkamai 100 proc. ir 108 proc. ES šalių vidurkio, o pigiausios buvo alkoholinio gėrimų ir tabako prekės – atitinkamai 78 proc. ir 74 proc. ES šalių vidurkio.

 

Pigiau nei lietuviams būtiniausios prekės kainavo tik 2007-aisiais į Europos Sąjungą (ES) įstojusiems bulgarams, kurie reikalingus daiktus galėjo nusipirkti už pusę (51 proc.) vidutinės europiečio mokamos kainos. Nedaug atsiliko ir rumunai (62 proc. ES vidurkio).

 

Didžiausios kainos pernai užfiksuotos Danijoje (141 proc.), Airijoje (127 proc.) ir Suomijoje (125 proc.). Liuksemburgas liko ketvirtoje vietoje – prekių krepšelio kaina siekė 116 proc. ES vidurkio.

 

Į prekių krepšelį Eurostatas įtraukė maisto, alkoholinius ir nealkoholinius gėrimus, drabužius, elektronines prekes, išlaidas transportui bei restoranų ir viešbučių paslaugų kainas.