Kubilius: savivaldybių žmonės turi patys spręsti, ar joms reikia mero

Geriausia tiesioginių merų rinkimų tvarka būtų, jei savivaldybės referendumu galėtų pačios nuspręsti, ar joms reikia tiesioginio mero, ar ne, pareiškė premjeras ir konservatorių vadovas Andrius Kubilius.

„Galvočiau, kad geriausia yra pagalvoti apie Didžiosios Britanijos modelį, kur tokią teisę – pasirinkti (mero rinkimų) modelį – galima suteikti patiems savivaldybės gyventojams. Tegu jie patys prisiima atsakomybę, kaip nori matyti savo savivaldybę sutvarkytą. Ar taip Lietuvoje galima, negaliu pasakyti, tai turės pasakyti ekspertai“, – sakė A. Kubilius.

Jo žiniomis, Didžiojoje Britanijoje tiesiogiai rinkti merą nusprendė 12 savivaldybių, tačiau 4 jau nori pakeisti sprendimą.

Tiesiogiai rinkti merus jau 2011-ųjų savivaldybių tarybų rinkimuose pareikalavo prezidentė Dalia Grybauskaitė. Palaikymo šiai idėjai A. Kubilius viešai nėra išsakęs. Koalicijai priklausantys libcentristai nuogąstauja, kad, jei bus delsiama, iki 2011-ųjų rinkimų merų rinkimams nebus pasirengta.

Valdantieji yra nusprendę per porą savaičių apsispręsti, kokius įgaliojimus tiesiogiai renkamiems merams reikėtų suteikti, taip pat kokius įstatymus priimti, kad to pasiektų.

 

 

{alfa2}