Rekordininkas: A.Kubilius trečiąkart išlaikė pasitikėjimo egzaminą

Valstietis.lt

 

Daugiau nei pusė Seimo narių balsų lėmė, jog konservatorius Andrius Kubilius ketvirtadienį patvirtintas naujuoju Ministrų kabineto vadovu. Į šį postą politikos senbuvis buvo siūlomas trečiąkart per jo karjerą.

Iš viso balsavime, svarstant A.Kubiliaus skyrimą premjeru, dalyvavo 128 parlamentarai: už konservatoriaus kandidatūrą balsavo 79, prieš – 36 ir susilaikė 13 kolegų.

 

Opozicinės frakcijos tradiciškai šiaušiasi prieš šį kandidatą, o pozicija giria A.Kubiliaus nuveiktus darbus, vadindama jį „vilties premjeru”. Per savo politinę karjerą į šį postą A.Kubilius buvo siūlomas trečiąkart.

 

Iš ryto A.Kubilius susitiko su kai kuriomis parlamentinėmis frakcijomis. Kreipdamasis į kolegas iš Seimo tribūnos, A.Kubilius teigė, jog „geriau šiandien daryti skaudesnius sprendimus, negu nieko nedaryti ir sulaukti labai skaudžių problemų”.

 

Laikinasis premjeras pripažino, kad iš opozicijos kaskart už esą neskatinamą dialogą sulaukiantis kritikos bandys taisyti šią klaidą. „Reikia glaudžiau bendradarbiauti su opozicinėm frakcijom ir ieškoti visiems priimtinų sprendimų. Bet pripažinkime, kad kaip ir visam pasauliui, taip ir Lietuvai reikia nestandartinių sprendimų, – teigė A.Kubilius. – Tiesa tokia, kad, ar mes sutarsime su opozicija, ar ne – o darbus vistiek turime padaryti”.

 

Socialdemokratų partijos vadovo Algirdo Butkevičiaus manymu, jį ir jo bendražygius stebina A.Kubiliaus Vyriausybės vykdomas biudžeto išlaidų chaotiškumas. „Nematau trumpalaikių ir ilgalaikių prioritetų, kaip išlipti iš ekonominės krizės. Šalies sėkmę lemia gera Vyriausybės komanda ir numatomi prioritetai, kurių nėra”, – teigė A.Kubiliaus kandidatūros nepalaikantis socdemų vedlys.

 

Liberalsąjūdietis Kęstutis Glaveckas teigė, jog yra ypač sunku būti premjeru sunkmečiu – „tai ne tas pats, kas taikos metu patogiai sėdėti fotelyje, tai sėdėjimas elektros kėdėje”. Simbolikos griebėsi ir Liberalų ir centro frakcijos atstovas Vytautas Bogušis: „Būti premjeru sunkmečiu – tai reiškia laikyti saują degančių žarijų, iš kurių galima ir gerą virdulį užvirti”.

 

Konservatorė Agnė Bilotaitė pastebėjo, kad „ankstesniems premjerams trūko suvokimo, kad negalime gyventi tik šia diena ir negalima praskolinti ateities”. A.Kubiliaus bendrapartietė politikos senbuvį titulavo „vilties premjeru, kuris gali išgydyti Lietuvą”.

 

Opozicija šiame posėdyje nestokojo ir originalių klausimų. Kai A.Kubiliaus buvo paklausta konkrečiai įvardyti, ką per jo vadovavimo Vyriausybei pusmetį jis padarė gero Lietuvai, šiuo metu laikinojo premjero pareigas einantis politikas lakoniškai atsakė: „Padarėme daug gero Šiaulių ligoninei”.

 

A.Kubiliaus kandidatūrą į Vyriausybės vadovo postą trečiadienį Seimui pateikė prezidentė Dalia Grybauskaitė. Pagal Konstituciją premjerą Seimo pritarimu skiria ir atleidžia prezidentas.

Ne vėliau kaip per 15 dienų nuo paskyrimo premjeras pristatys Seimui savo sudarytą ir prezidento patvirtintą Vyriausybę bei pateiks svarstyti jos programą. Atnaujintoje Vyriausybėje darbą turėtų tęsti dauguma pastarąjį pusmetį veikusios penkioliktosios Vyriausybės ministrų.

Beveik neabejojama, kad gali keistis socialinės apsaugos ir darbo ministras Rimantas Dagys. Jį šiame poste gali pakeisti kitas konservatorius – iki šiol Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininko pareigas ėjęs Donatas Jankauskas, praneša BNS. 16-asis Ministrų kabinetas pradės dirbti, kai Seimas pritars Vyriausybės programai ir prisieks ministrai.

 

www.valstietis.lt